ZADAR- Skupina od 40 sirijskih izbjeglica krajem prošlog tjedna stigla je u Zadar koji postaje njihovo novo mjesto za život.

Sedam obitelji u kojoj je 26 djece smješteni su  privremeno u hostelu na Plovaniji dok im International Organization for Migration (IOM) sa sjedištem u Zagrebu, kao partner Vlade, ne sredi dokumente, nađe novi smještaj, posao te mjesto u školama. Dio je to programa Vlade i obaveze koje je Hrvatska prihvatila u preuzimanju 150 od 22 504 Sirijca koji su premješteni iz turskih izbjegličkih centara na prostor Europske unije.

Grupa koja je stigla u Zadar u Hrvatsku je došla krajem studenog gdje su u Kutini prošli postupak prilagodbe. 

- Prava integracija počinje im u Zadru, pojasnio nam je Igor Aničić, predsjednik IOM organizacije koji je i danas bio u Zadru. U hostelu su nam rekli kako su im gosti više nego pristojni, čisti i kulturni. Vlasnik hostela Mladen Ninčević, koji je i sam bio izbjeglica, spreman je ponuditi im i posao u svojim građevinskim tvrtkama. U skupini su muškarci različitih profila, jedan je visoko obrazovan, a svi su spremni raditi. Oni kada nađu posao, tada im prestaje pomoć Vlade koja snosi troškove najduže dvije godine, pojasnio je Igor Aničić.

Zadar je po njegovom mišljenju sredina u kojoj je taj, vrlo osjetljiv proces moguće izvesti. Grad je prošao ratna stradanja, stanovnici su bili u izbjeglištvu, a danas pruža više mogućnosti, osobito u turizmu i građevini za prihvat novih stanovnika na području županije, nego li je to primjerice Slavonija, kazao nam je u telefonskom razgovoru predsjednik IOM-a.