ZADAR - U Zadarskoj županiji na snazi je nova sistematizacija radnih mjesta za koju su službenici dobili rješenja ( važe od 1. veljače) s u skladu s ustrojem kojeg je proveo župan Božidar Longin.

Početkom ove godine u županijskoj samoupravi zaposleno je 109 djelatnika za stalno i 26 na određeno vrijeme, podatak je kojeg smo dobili od Milena Ikić, pročelnice za pravne i zajedničke polove.

Prema službeno objavljenoj sistematizacija u Zadarskoj  županiji planirana su 173 mjesta za poslove pročelnika, pomoćnike pročelnika, voditelje, više savjetnike, savjetnike, više stručne referente, referente, stručne suradnike i suradnike one koji su samostalni referenti kao i administratore, tajnice, spremačice, domaćicu i domara. U pretrazi nove sistematizacije, nigdje nismo našli mjesto vozača koje se krije pod nazivom voditelj poslova namještenika sa zadatkom prijevoza župana, a po potrebi i njegovih zamjenika.

U uredu župana je predviđeno 14 radnih mjesta raspoređenih u odsjecima za međunarodnu suradnju i administrativne poslove, za odnose s javnošću, za suradnju i pomoćne poslove te za medije i promidžbu. Odjeke vode pomoćnici pročelnika, a samo je jednom dodana i naziv glasnogovornik. Radi se o novom radnom mjestu Ante Župana koji kao pomoćnik pročelnika vodi Odsjek za medije i promidžbu.

Župan Longin donio je plan prijeme u službu za ovu godinu na osnovu kojeg će se uskoro raspisati natječaj za tri radna mjesta na kojima su vršitelji dužnosti ili privremeni pročelnici, najavljeno je iz Županije. Jedno je za pročelničko mjesto novog Odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom a drugo za transformirani Odjel gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove.  Privremeni pročelnici su Nikica Miletić i Lovro Jurišić. Obojica su do sad bili pomoćnici.

Nakon više od godinu dana izabrat će se i voditeljica ispostave odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove u Biogradu. U tom nazivu nema graditeljstva čime se bavi ta ispostava u Biogradu čiji je voditelj pred kraj 2016. otišao u mirovinu.

Jedino je za taj odjel predviđeno mjesto zamjenika što će biti Željko Letinić dosadašnji pročelnik Odjela za provedbu dokumenata u građenju koji je kao takav ugašen. To je i najveći odjel u koje je predviđeno 60 radnih mjesta, a u stvaranosti nedostaje ljudi. Prema posljednjim podacima 21 osoba je zaposlena na „legalizaciji". Njima su produžavani ugovori na najduži rok od tri godine koji kada je nekima istekao morali su otići. Iz Županije nema novih natječaja za službenike koji svojim radom donose novce. Sve je više zahtjeva za izdavanjem papira u legalizaciji za koju je produžen rok kao i za nove građevinske dozvole.

Smisao nove sistematizacije trebao bi biti brža i efikasnija županijska samouprava na svim područjima njezinog djelovanja.