ZADAR - Kruzer Aida Aura otvorit će 20. ožujka novu sezonu kružnih putovanja po Mediteranu na kojima će Zadar, odnosno luka Gaženica imati 20 do 25 posto veći promet  u odnosu na prošlu godinu.
Prema najavama koje je dobila Lučka uprava Zadar, kapitalac ovogodišnje sezone bit će Celebrity Eclipse, s 317 metara dužine koji bi u Zadar trebao dovesti gotovo tri tisuće putnika. Brod blizanac iz iste kompanije - Celebrity Equinox s 4000 putnika prvi je uplovio u Gaženicu u srpnju 2014. godine.

Eclipse  dolazi prvi put  i uplovit će u Gaženicu 17. studenog čime će završiti glavna sezona kruzing turizma u Zadru. Istog dana stiže jedan od malih kruzera Athena ili Artmeis koji godinama zimuju u Gradskoj luci.

- Imamo najavu za 140 ticanja brodova poznatih kompanija, među kojima i nekoliko novih s kojima bi ove sezone u Zadar došlo između 160 do 170 tisuća putnika, doznajemo od Đonija Štambuka, pomoćnika ravnatelja Lučke uprave Zadar.

Prema itinereru, sve je više kompanija koje su rezervirale svoje mjesto u Gaženici, a znatno je manje kruzera koji će se vezati uz Istarsku obalu. Svega dva broda usidrit će se u Zadarskom kanalu. Jedan od u skladu sa svojim imenom Seadream II a drugi će biti Star Clipper Cruises.

Iako su sve veći kruzeri koji u prosjeku dovode po 2000 putnika u Gaženici neće biti velike gužve kao prije dvije godine. Dolazak kruzera ravnomjerno je raspoređen, a samo osam puta u Gaženici, uz najveći gat bit će usidrena po dva broda. Isto toliko puta u Zadar će doploviti po dva kruzera, s tim da će jedan od njih vezati se uz Pozdrav suncu.

Tek 28. rujna Zadar će biti luka na putovanju tri kruzera: dva će prema Gaženici a jedan ostaje u Gradu.