ZADAR- Zadar je u javnosti pretvoren u grad na meti kineskog kapitala o čemu su se ovog tjedna raspisali nacionalni mediji, taman kada su zadarski političari najavili svoj veliki pohod na Kinu.

Župan Božidar Longin sa svojim glasnogovornikom Antom Županom predstavlja u Kini zadarsko gospodarstvo, premda nikoga iz te branše tamo gdje Županijska gospodarska komora ima predstavništvo HGK, nije poveo.
Istodobno će gradonačelnik Branko Dukić sa svojim pročelnikom Nevenom Klarinom, kojem su u opisu posla strateške investicije, lobirati za zonu Crno. Sa njm su bili direktor Liburnije Edvin Šimunov i predsjednik NO Ante Kalmeta, da na licu mjesta vide električne autobuse za koje će milijune dobiti iz EU fonda, ali nakon natječaja.

I bez njihovog puta u Kinu, kapital iz te zemlje državnog kapitalizma izgleda kao da stiže u Zadar!?

Prema velikim novinskim natpisima Zadranima se smiješi povratak u budućnost - vrijeme kraja 80-tih kada je Stanislav Antić od tog grada napravio kapitalističko čudo usred socijalističke Jugoslavije - oazu akumulacije kapitala od klirinških dolara. Sada bi to trebao biti kineski kapital koji će donijeti velika ulaganja u proširenje aerodromske piste o kojoj se godinama priča u Zračnoj luci, dokapitalizirat će se  tvrtka Luka, modernizirati željezničku prugu i napokon oživjeti ta zona Crno pored industrijske zone u Gaženici u kojoj caruju duhovi. I tko nam priča o tim vizijama - vodeći ljudi iz Kineskog jugoistočnoeuropskog poslovnog udruženja (CSEBA). Na web stranici te lobističke agencije nalazi se, nimalo slučajno, fotografija sa zadarskog Pozdrava suncu.

Zašto  se CSEBA toliko zalaže dobrobit Zadra - o tome će se vrlo brzo čuti i pisati. 

Kao profesionalnii lobisti, rade oni i za Hrvatsku. Prije koji dan objavljeno je kako su „unaprijedili razgovore o izravnoj zračnoj liniji Hainan Airlinesa iz Kine za Hrvatsku, najvjerojatnije za Zagreb",  što je izjavio predsjednik te agencije Mario Rendulić.

On je zajedno s tadašnjom direktoricom Zračne luke Irenom Ćosić početkom 2015. godine slavodobitno objavio kako je s tom istom kompanijom potpisan ugovor za letove s kojima je Zadar trebao doživjeti najezdu turista iz Kine.

I da ne mislimo da su to jedini lobisti za zadarsku budućnost s Kinom, nije na odmet podsjetiti i na Zadranina, Davida Lekaja. Kao predsjednik Euro-azijske poslovne asocijacije, Lekaj je prije godinu dana najavio dolazak kineskog trgovačkog diva Alibaba u zonu Crno.

Za sada se najuspješnijom lobisticom pokazala Zadranka Jureško Kero čije se ime vezuje iz izbor kineske korporacije na gradnji Pelješkog mosta, što za svoje lobiranje itekako koriste u CSEBA.