ZADAR - Na službeni put u Kinu jučer je otputovao zadarski župan Božidar Longin, a danas leti izaslanstvo s  gradonačelnikom Brankom Dukićem, koji je jutros bio na poslu u operacijskoj sali zadarske ginekologije.

Predstavnici županijske vlasti idu na put na poziv hrvatskog veleposlanika Nebojše Koharevića. Iz Zadarske županije priopćili su da je to zbog nedavnog posjeta veleposlanika Kine Nj. E. Hu Zhaominga Zadarskoj županiji. "U Veleposlanstvu RH u Pekingu održat ćemo sastanke na visokoj razini na kojima ćemo prezentirati gospodarske potencijale Zadarske županije. Jedna od tema sastanaka bit će i povelja prijateljstva koju planiramo potpisati s kineskom pokrajinom Hainan", navodi se u priopćenju iz Županije.

Uz župana Longina otputovao je i njegov glasnogovornik Ante Župan.

Veće je izaslanstvo Grada Zadra, jer će Gradonačelnik Dukić povesti svog najnovijeg pročelnika Nevena Klarina, dok će uz direktora Liburnije Edvina Šimunova u Kinu otputovati  i novi predsjednik NO Liburnije Ante Kalmeta. U planu putovanja, kojeg smo dobili iz Županije, navode se Šangaj, Peking i Tijanjinu.

Pročelnik ureda gradonačelnika Klarin rekao nam je kako oni putuju u Kinu, neovisno o protokolu Županije. I njihov isključivi cilj je posao s električnim autobusima.

- Domaćin delegaciji je tvrtka LTO Energy, ovlašteni distributer Yinlong Energy proizvoda u zemljama srednje i istočne Europe. Yinlog je najveći svjetski proizvođač električnih vozila, te posjeduje patente za LTO (litij titanijev oksid) baterije. S tom tvrtkom smo otpočeli razgovore o suradnji, a jedna od tema je i uspostavljanje proizvodnog pogona u Zoni Crno za proizvodnju LTO baterija za autobuse. Organizator posjeta je tvrtka LTO energy kojoj se Grad Zadar pokazao kao najoperativniji sugovornik s jasnim prijedlozima za suradnju. Cilj posjeta i eventualne suradnje je predstaviti Zadar kao demo-grad koji bi promovirao električne autobuse tvrtke Yinlong u svom javnom prijevozu. Pokušat ćemo definirati konkretne uvjete pod kojima bi se nabavili autobusi na električni pogon kao pilot projekt, a koji bi se eventualno mogao sufinacirati i novcem EU fondova iz mjera koje potiču smanjenje emisije štetnih plinova i očuvanje okoliša, navodi se u informaciji koju su na traženje novinara poslali iz Ureda gradonačelnika.

Povratni let im je 30. siječnja za Zadar.