ZADAR - U Marini Borik prije dva tjedna počeli su radovi na rekonstrukciji te male gradske marine u čiju će modernizaciju Dogus Hrvatska uložiti 2 milijuna eura. Umjesto metalnih kontejnera i sanitarnog čvora, zbog kojeg su korisnici morali ići preko ceste, nakon 30-ak godina marina će dobiti pripadajući standard za zahtjevne nautičke goste.

Dogus Hrvatska postala je vlasnikom tvrtke u čijem je paketu ta kao i marina Dalmacija u kojoj su izgrađena tri suvremena i arhitektonski reprezentativna objekta. Vrijeme je odavno došlo i za gradnju u Marini Borik za koju su se čekali svi papiri. Prvo je 2016. godine usvojen Detaljni urbanistički plan kojim je izražena potreba gradnje recepcije i sanitarnog čvora unutra granica same marine. Broj od 177 komercijalnih vezova neće se povećavati niti će se dirati dio luke na kojem svoje brodice vezuju Puntamičani, istaknuto je prilikom donošenja DPU kojeg je izradio Block projekt. Oni su ujedno i projektanti zahvata s kojim će se završiti u lipnju, najkasnije u srpnju. Do tada će marina normalno funkcionirati.

- Tekući radovi ni na koji način neće ometati redovno poslovanje marine budući da su servisi recepcije i sanitarnog čvora, koji se inače nalaze izvan same marine, i dalje u funkciji dok se isti ne otvore u marini. Upravo je to i bio jedan od osnovnih razloga za obnovu marine, poručili su iz D marine koja upravlja s obje zadarske marine.
Planira se izgradnja nove zgrade recepcije, sanitarnog čvora, ugostiteljskog objekta, bazena i pratećih servisa. Svi radovi u marini izvode se temeljem odobrenog projekta i pravomoćne izdane građevinske dozvole, navodi se u službenom očitovanju investitora. Gradilište je legalno i označeno tabelom.

Nadzor gradilišta provodi dipl.ing. Marin Milardović, dok je tvrtka Diklo gradnja s kooperantima izvođač pripremnih građevinskih radova. U sljedećim fazama biti ugovoreni poslovi i s drugim izvođačima a sve slijedom dinamike i vrste radova, najavili su iz Dogus Hrvatske. 

Odlukom Vlade iz kolovoza prošle godine produžena im je koncesija do 2048 godine, na ukupno 50 godina s obavezom ulaganja u roku od 36 mjeseci.