ZADAR - Hoće li zgrada terminala biti završena do kraja ovog mjeseca, manje je važno koliko da ona bude kvalitetno napravljena, kazao nam je to Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar (LUZ).

Lokacija zgrade putničkog terminala u Gaženici je vjetrometini zbog koje i građevinari renomirane tvrtke Strabag nisu ih mogli izvoditi u skladu s dinamikom. Zbog kašnjenja od tri mjeseca na izgradnji terminala izvođaču radova mogu se obračunati kazneni penali. Ravnatelj LUZ-a nije mogao reći hoće li do toga doći jer će se nakon okončanja građevinskih radova vidjeti koliko su razlozi bili opravdani. Putnička zgrada u Gaženici  i tako neće biti u funkciji  prije kraja ove godine  u odnosu na koncesionara, podsjeća ravnatelj Škifić.

Od njega doznajemo kako je jedan dio te građevine, površine od 24 500 metara četvornih, koji nimalo ne izgleda da je blizu dovršenja, vezan za nadogradnju "skywaya". S izgradnjom te zračne veze između terminala i kruzera započelo se ovih dana, a rok završetka je, prema informacijama ravnatelja LUZ-a 104 dana. Za „skyway" Lučka uprava je krajem prošle godine dobila građevinsku dozvolu za radove koje će izvoditi Strabag. Uz njega idu dva eskalatora kapaciteta od 9000 i 6000 putnika. To je dio opreme koja ide uz ugovorene radove od 25 milijuna eura bez PDV-a.

- Nakon što izvođač radova preda investitorima terminal bit će potrebno jako puno vremena dok se sva ta oprema ne testira i uskladi, ističe Škifić.
Strabag ima obavezu uređenja i 18 tisuća kvadrata okoliša s infrastrukturom, parkiralištima i hortikulturom. Ugovoreni rok za sve te poslove bio je 14 mjeseci.