U Sveučilišnoj knjižnici Sveučilišta u Zadru na Novom kampusu biologinja mora dr. sc. Melita Mokos održala je danas predavanje „More, život i društvo - znanje o moru za održivo korištenje morskih resursa".

Brojni studenti okupljeni u skučenom prostoru knjižnice imali su priliku čuti više o nužnosti zaštite okoliša, ali i dobiti informacije o izbornom kolegiju „More i društvo" na diplomskom studiju Održivo upravljanje vodenim ekosustavima.

- More je danas u velikom problemu, jer se iz njega u posljednjih 50-60 godina izvuklo više od polovice svega živoga, što se milijunima godina stvaralo. To je potrebno stalno spominjati i javno iznositi, jer u suprotnom naša djeca i unuci neće doživjeti ovakvo more, rekla e Mokos.
Kada se priča o važnosti mora, obično se podrazumijeva pomorstvo, ribolov, ili ljetni odmor i sportovi. Sve se to događa na njegovom vrlo malom dijelu na površini.

- Preko dvije trećine Zemljine površine prekriveno je morem, a cijeli sustav je povezan. Ako netko napravi nešto loše na drugom kraju svijeta, to se odražava i na nas. Jadransko more nije odvojeno od drugih, to je samo geografski pojam, već je povezano i s Tihim oceanom, Crvenim morem i svakim drugim, rekla je Mokos te u predavanju ponudila načine na koje se može održivo upravljati morskim resursima.