Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije Marko Pupić-Bakrač poslao je javni dopis kojim od Muzejskog (donedavno Upravnog vijeća) Narodnog muzeja Zadar traži odgvoore o poslovanju ove ustanove.

"U Zakonu o ustanovama jasno stoji da Ustanovom upravlja Upravno vijeće, koje donosi programe rada i razvoja ustanove, nadzire njihovo izvršavanje, odlučuje o financijskom planu i godišnjem obračunu.

Prema tome Zakonom o ustanovama jasno je propisano koje je dužnost članova Upravnih vijeća. A zakonska dužnost im nije nadziranje rada ravnatelja već upravljanje Ustanovom. Dakle nije isključivi i jedini razlog imenovanja članova Upravnih vijeća kako bi oni imali dodatni izvor prihoda i vatali zjake a ravnatelji za to vrijeme radili što i kako ih volja. Upravno vijeće Narodnog muzeja Zadar konstituirano je 25.11.2017 godine.

1. Budući da je Ustanovom nemoguće upravljati bez održavana sjednica na kojima se donose relevantne odluke koliko je sjednica održalo Muzejsko vijeće Narodnog muzeja Zadar od dana konstituiranja?

2. Koji je odluke Muzejsko vijeće Narodnog muzeja Zadar donijelo u svezi afera oko zapošljavanja u muzeju?

3. Kakav je stav Muzejskog vijeća Narodnog muzeja Zadar oko rada i financijskog poslovanja Narodnog muzeja Zadar, poglavito oko troškova reprezentacije?

4. Je li ravnateljica Renata Peroš u svom radu postupala na zakonit način?

5. Namjerava li Muzejsko vijeće Narodnog muzeja Zadar namjerava sankcionirati Renatu Peroš?

Molim da mi se na sva pitanja odgovori taksativno, redoslijedom kako su i postavljena. Također, budući da u Zakonu o ustanovama čl. 60 st. 1 stoji da je rad Ustanove javan, molim Vas da se i javnosti očitujete o događajima u ustanovi kojom upravljate.", stoji u priopćenju.