ZADAR- Na osnovu posljednje izmjene odluke o zakupu javne površine, Gradonačelnik Zadra potpisuje i cjenik najma koji važi od prvog dana ove godine.

Iako izmijenjena u travnju prošle godine, Odluka nije objavljena pod Odjelom za gospodarenje gradskom imovinom pa ispada da je na snazi još ona iz ožujka 2015. godine. 

Najnovijom odlukom uvedena je javna površina podijeljena u četiri zone plus ekstra zonu. U nju spada Narodni trg, Kalelarga do Prolaza Dragutina Parčića i područje Foruma. Cijele godine zakupci tog prostora - plaćat će 73 kune za metar četvorni zakupljene ugostiteljske terase. U važećem cjeniku došlo je do promjena tako što su ukinute sezonske cijene zakupa koje su bile veće od 1. lipnja do 30. rujna. U tom je periodu, kvadrat u ekstra zoni trebao biti 92 kuna, u prvoj zoni 85 kuna, u 2. zoni 64, u trećoj 51 kuna, a četvrtoj 24 kune za kvadrat.

Sezonska cijena važi samo za četvrtu zonu. Prema novom modelu plaćanja, za turističko  razdoblje od 1. travnja do 31. listopada, zakupci javne površine u ekstra zoni plaćaju 73 kune. Ukoliko žele godišnji ugovor onda su to 62 kune po metru četvornom.

U prvoj zoni, koja je ostatak MO Poluotoka te ulice uz obalni pojas, za turistički period cijena je 68 kuna, a za ugovor na cijelu godinu utvrđen je iznos od 57 kuna po metru četvornom.

U drugoj zoni su Brodarica, Arbanasi, Jazine I, Voštarnica, gdje je cijena zakupa 52, odnosno 43 kune. Za treću zonu u kojoj su svi ostali, prigradski dijelovi Zadra, sezonski zakup je 41, a cjelogodišnji 34 kune.

Sezonska cijena od 31 kunu ostala je za četvrtu zonu - zadarskih otoka Silba, Premuda, Ist, Molat, Olib... gdje se izvan glavne sezone plaća 24 kune, a tko želi cjelogodišnji ugovor imat će zakup od 21 kunu po kvadratu.

U gradskoj upravi su legalizirali i tzv. staklenike na javnoj površini kojih nema u ekstra zoni. No oni koji su ostaklili terasu u prvoj zoni Poluotoka na godišnjoj razini plaćat će cijenu kao da su u ekstra zoni. Iz druge zone će plaćati po cijeni prve zone a isti model važit će i za treću zonu.

Do izmjena je došlo i kod cijene zakupa kioska. Prema izmijenjenoj odluci, zakup za kioske i druge montažne objekte, postavljene na Poluotoku i MO Jazine mjesečno je trebao biti 144 kuna po četvornom metru, dok u ostalim dijelovima Grada, taj zakup je iznosio 108 kuna.

Sada je i tu došlo do podijele na zone i pridodani su štandovi. Zakup za kiosk u kojem se proizvode prehrambene stvari, odjela ali može i novinski u ekstra zoni je 400 kuna. Držanje kioska, a da nije novinski u prvoj i drugoj zoni mjesečno stoji 200 kuna, u trećoj 150, dok je u četvrtoj 75 kuna po kvadratu.

Zakup javne površine za kiosk lutrije je 300 kuna u 1., 2. i 3. zoni. Kao i za kiosk ugostiteljske namjene, ali samo može biti u trećoj zoni.
Zakup za štand za ljetnu prodaju suvenira na otocima iznosi 2 500 kuna za sezonu, dok je u Zadru zakup 30 (voće) i 40 kuna (suveniri)po metru četvornom na mjesec.

Zakupnina za postavljanje različitih sadržaja sezonske prodaje ostala je gotovo ista kao u svibanjskoj odluci. Povećan je s 1800 na dvije tisuće  zakup za one koji portretiraju na Trgu a 500 kuna više plaćat će oni koji prodaju vlastoručne proizvode - ukupno 7 000 kuna za sezonu.

I na kraju, ono čega ima najviše na ulicama povijesne jezgre - tzv. rotori za suvenire. Do sada je bilo 150 kuna za jednog. Prema novom cjeniku, njegovo postavljanje ispred trgovine koštat će 500 kuna mjesečno po rotoru. Držanje naprave za prezentaciju - tzv. kozlića sa 100 kuna dnevno, poskupjet će na dvostruki iznos. Za razliku od rotora koji su trgovcima ograničeni po broju i sadržaju, za kozliće toga nema. Svi iznosi su, naravno, bez uračunatog PDV-a.