U današnjoj emisiji Stvoreni za Nebo slušamo don Luku Šustića, đakona Zadarske nadbiskupije, o sutrašnjem blagdanu svete Stošije.

Sveta Stošija bila je Rimljanka, mučenica iz doba Dioklecijana. Vjeru je primila od svoje majke. Kasnije se udala za rimskog patricija Publija. Htjela je ostati djevica i sačuvati svoju čistoću što se, naravno, mužu nije svidjelo te ju je dao zarobiti u tamnicu. Dok je bila u tamnici pomagao joj je sveti Krševan, zaštitnik grada Zadra, gdje se i stvara njihova povezanost. Čak je kasnije sveta Stošija uzvratila pomoć svetom Krševanu prateći ga do njegove mučeničke smrti u Akvileji. Nakon suprugove smrti oslobođena je, posvećuje svoj život skrbi za progonjene kršćane te svoje imanje razdjeljuje progonjenim kršćanima. No, zbog pomaganja zatočenim kršćanima i ustrajnosti u svojoj vjeri, na koncu, i sama biva zatočenom te 25. prosinca 304. godine mučenički spaljenom na lomači. Dala je život na sam rođendan našega Spasitelja, Isusa Krista. Poetično rečeno, dok je plamen prekrivao Stošijino tijelo, ona je zanosno pjevala jer, jači je bio plamen ljubavi prema Kristu od onoga koji ju je na kraju vratio Ocu Nebeskom. U spomen na svoju zaštitnicu Zadrani imaju uvriježenu tradiciju držati božićna drvca u domovima upravo do blagdana svete Stošije. Vjeruje se da sveta Stošija oslobađa od otrova te ju se zaziva kod glavobolje i bolesti u grudima.

No, zašto se slavi baš u Zadru? Kako je Bizantski car Nicefor, u znak priznanja i nagrade zadarskom biskupu Donatu za postignuti mir između Karla Velikog i Bizanta poklonio 810. godine moći svete mučenice Anastazije (Stošije), počelo ju se slaviti u Zadru. Sveti Donat pohranio je njene relikvije u tadašnjoj bazilici svetoga Petra Apostola koja od tada nosi njeno ime. Zaštitnica je Zadarske nadbiskupije i naslovnica zadarske katedrale, koja je i najveći spomenik na njenu čast.

Samo slavlje blagdana svete Stošije započinje devetnicom. Svake godine u nadbiskupiji posveti se godina određenoj nakani. Ove godine posvećena je očinstvu i majčinstvu te su te teme prisutne na devetnici. Večeras je svečana večernja molitva časoslova ukomponirana u misu, koju predvodi Otac nadbiskup. Samo slavlje je sutra, 15. siječnja, kada imamo pet misa: u 7, 8 i 9 sati, u 11 sati svetu misu predvodi monsinjor Vjekoslav Huzijak, biskup Bjelovarsko-križevački, dok večernju svetu misu u 18 sati predvodi Jure Bogdan, vojni biskup u Republici Hrvatskoj. Don Luka zaključio je svoj govor pozivajući na slavlje u navedeno vrijeme.

Pomolimo se zajedno: Svemogući vječni Bože, svoju si mučenicu Stošiju okrunio slavnom pobjedom dok je u plamenu tebi pjevala. Podaj nam da se po njezinu zagovoru tako ražarimo ognjem ljubavi na zemlji, da zaslužimo vječno Tebi pjevati hvale na Nebesima.

 Amen!

Mir i dobro!