Točno u podne na Narodnom trgu danas se okupila veća grupa ljudi na čelu s turističkim vodičima. No ovaj put to nisu bili turisti, već Zadrani koji su se odazvali akciji "Upoznaj svoju zemlju", koju je povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske u gradovima diljem Hrvatske organizirala Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

U Zadru je besplatno razgledavanje grada vodila Udruga turističkih vodiča Zadra "Donat".

- Zadovoljni smo interesom građana. Pokazat ćemo im što je više moguće u predviđenih sat i pol vremena. Zadar je grad s prebogatom kulturno povijesnom baštinom. Kada bi sve htjeli pokazati, 6 sati ne bi nam bilo dovoljno, rekao nam je predsjednik udruge Vinko Bakija. 

Uz samo upoznavanje grada, projekt stavlja poseban naglasak i na značaj turističkih vodiča za pravilno tumačenje baštine. Zadarski vodiči upozoravaju kako je svake godine sve više i više ilegalnih i neovlaštenih stranih turističkih pratitelja. 

- I prije svega 15 minuta nesmetano su prošli gradom, ovaj put bila je riječ o grupi iz Južne Koreje bez lokalnog turističkog vodiča. Pričaju ono što žele, izmišljaju, "farbaju" svoje klijente i na taj način negativno brendiraju grad Zadar i cijelu Hrvatsku, upozorava Bakija.

Kao rješenje ističe poštivanje i rad po zakonu.

- Zakon je jasan, to je nelegalna radnja koju treba biti sankcionirati i kazniti, no nikad u Zadru nitko nije bio kažnjen. Za nadležne institucije ilegalni turistički vodiči u Zadru ne postoje, ističe Bakija.