Hrvatska turistička zajednica objavila je javni poziv za potpore projektima turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima u 2018. godini. Turistički nerazvijena područja, prema tom pozivu, u Zadarskoj županiji su Tkon, Galovac, Zemunik Donji, Škabrnja, Vrsi, Poličnik, Posedarje, Jasenice, Ražanac, Kukljica, Kali, Novigrad, Benkovac, Lišane Ostrovičke, Stankovci, Polača, Gračac i Obrovac.

Ovim pozivom planira se bespovratno financirati poduzetničke i javne projekte na turistički nerazvijenim područjima. Konkretnije žele se aktivirati neiskorišteni turistički resursi te stvoriti novi motivi za dolazak turista posebice u razdoblju pred i posezone.
Osim toga težit će se izgradnji, obnovi i podizanju kvalitete smještajnih kapaciteta i dodatnih turističkih sadržaja kao i izgradnji i obnovi javne turističke infrastrukture, razvoju turističke ponude s većom dodanom vrijednošću koja će omogućiti veću prosječnu potrošnju turista. Posebna pažnja posvetit će se i razvoju gospodarske aktivnosti i povećanju zaposlenosti.

Fokus je stavljen na turistički nerazvijena područja, a posebno u pred i posezoni točnije na razvoj i unaprjeđenje sadržaja za wellness i zdravlje, kulturni turizam, cikloturizam, pustolovni i sportski turizam, poslovni turizam te gastro i eno turizam. 

Druga mjera odnosi se na programe razvoja turističkih inicijativa i proizvoda koji obuhvaćaju razvoj, obnovu i podizanje kvalitete smještajne ponude, izgradnju, obnovu i opremanje kampova, uređenje i stavljanje u turističku funkciju javnih sadržaja i turističke infrastrukture te uređenje/izgradnja dodatnih sadržaja uz smještajne objekte.

Na javni poziv HTZ mogu se prijaviti pravne osobe i obrtnici, koji imaju registriranu ugostiteljsku djelatnost ili djelatnost pružanja usluga u turizmu, OPG-i upisani u Upisnik obiteljskih gospodarstava, ustanove te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA javljaju kako su na usluzi svim potencijalnim korisnicima sa područja Zadarske županije za sve dodatne informacije i savjetovanja u vezi prijave na ovaj Javni poziv. Rok za podnošenje prijava je 31 siječanj 2018. godine.