ZADAR - U Zračnoj luci Zadar, pod vodstvom novog direktora Josipa Klišmanića, praktički je istog dana otvorena ponuda i donesena odluka kojom je poništen natječaj za trogodišnji posao zaštite te pregleda putnika i prtljage.

Procijenjena vrijednost tog posla bila je 9 milijuna kuna bez PDV-a, a na natječaj je pristigla samo jedna ponuda i to od strane tvrtke Gradska sigurnost Šimac i sin d.o.o iz Splita. Oni su ponudili 10.8 milijuna kuna, što je 20 posto više od procijenjene vrijednosti. Zakon o javnoj nabavi daje mogućnost da se natječaj s toliko većom ponudom poništi što je i napravljeno. 

Ta tvrtka je prije tri godine dobila posao s ponudom od 9 milijuna kuna i to na natječaju na kojem je bilo je bilo pet ponuditelja. Jedan od njih MUP-ova AKD zaštita uložio je i žalbu Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave koja nije uvažena.

Što se to promijenilo u Zračnoj luci da bi se taj posao, uveden po standardima EU (koja je iz njega izbacila policiju u korist privatnih zaštitarskih tvrtki, op.a), znaju to u tvrtki Šimac i sinovi. Oni su i prije objave prvog natječaja Zračne luke Zadar tražili 30 zaposlenika sa zadarskog područja.

Splitska tvrtka taj posao radi i za Zračnu luku Split. Prvo s godišnjim ugovorima na kojima su imali ponudu uvijek nižu od procijenjen vrijednosti kao i na natječaju za trogodišnji ugovor gdje su konkurenciju pobijedili također s nižom ponudom od procjene, a zbog čega je ugledni direktor splitskog aerodroma završio pod istragom DORH-a.