ZADAR- Gradska vlast, predvođena gradonačelnikom Brankom Dukićem, odlučila je ove godine izmijeniti većinu važnih odluka, relevantnih za život Grada.

Nakon odluke o zakupu javne površine u režiji novog pročelnika za gospodaranje gradskom imovinomTomislava Korone, čiji bi se rezultati trebali vidjeti na proljeće, na redu je odluka o dostavi u pješačkoj zoni. Nacrt nove odluke već ovog mjeseca najavio je, također novi, pročelnik za komunalne poslove Robertino Dujela.

Iz njegovog resora na javnom savjetovanju - najnovija forma internetskog komuniciranja na predložene prijedloge odluka prije usvajanja na Gradskom vijeću, bit će najviše tih dokumenata.

Uz plan gospodarenja otpadom, mjerama za sprječavanje ilegalnih deponija, prekopavanja cesta, reklamiranja nakon ljeta, u planu je i izmjena odluke o komunalnom redu. Najvažnija je to odluka o pravilima ponašanja građana koju je nadvladalo vrijeme i novi oblici urbanog života. Donesena je 2008. godine u vrijeme pročelnika Jure Zekanovića. Njegov nasljednik na tom mjestu, pročelnik Dujela, planira i izmjenu odluke o komunalnoj naknadi koja je ove godine trebala postati porez na nekretnine. Doći će do izmjene odluke o organizaciji i naplati parkiranja nakon izmjena, kada se na Muraju zabrani parkiranje a novo parkiralište otvori na Liburnskoj obali.

Iz Odjela za gospodarstvo kojeg vodi pročelnik Ivica Katić najavljena je izmjena vrlo važnih odluka o ugostiteljima, taksi prijevozu, zatim Odluke o obavljanju djelatnosti trgovine na malo izvan prodavaonica i djelatnosti jednostavnih ugostiteljskih usluga na zemljištu fizičkih i pravnih osoba na području Grada Zadra. 

Do ljeta bi se trebala izmijeniti odluka o lokacijama za javne skupove, uz dodatak da postoji mogućnost prekoračenja buke, a koja je na snazi od 2008. godine, U toj odluci je navedeno 11 lokacija za javne skupove: od SC Višnjika, Trga, Rive, Foruma, Trga pet bunara, Providurove palače, Perivoja kraljice Jelene, Arsenala, parkirališta Jazine, Kapetanskog na Citadeli, Arsenala do Stomorice. Javni skupovi se, međutim, održavaju na novim lokacijama: od Trga Petra Zoranića, Kneževe palače, parka kod Gospe od zdravlja, Poljane Šime Budinića itd koje nisu uvrštene u odluku. Pa ipak nečijom odlukom, TZ Grada više ne smije održavati koncert na Trgu sv. Stošije.

Bit će zanimljiva i odluka o zabrani radova tijekom turističke sezone. Ta odluka kao i sve ostale iz tog odjela, planiraju se usvojiti do ljeta.

Odjel za socijalnu skrb preuredit će postojeću Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama, koja je, kao što je poznato, jako važna za veliki broj građana Zadra.