Općinski sud u Zadru - Stalna služba u Pagu odbio je tužbu Općine Kolan protiv nekadašnjeg načelnika Josipa Zubovića, od kojeg su tražili 98.452,80 kn zbog navodnih nezakonitih rješenja o otpisu komunalnog doprinosa, zbog čega je isti Općini plaćen u znatno manjem iznosu nego je trebao biti.

Naime, iako je uvjet za smanjenje komunalnog doprinosa između 70 i 90 posto bio 15 godina prebivališta u Općini, on je prema optužnici od nadležnog pročelnika zatražio popust za vlasnike nekretnine J. i M. M., kojima je trebala biti zaračunata puna cijena od 117.504 kuna, a ne naplaćenih 19 tisuća. Samoinicijativno je odlučio, tvrdili su, kako će I. Š. dobiti 90-postotni popust na iznos od 50 tisuća kuna, te je čak i pečatirao takvo rješenje, iako takve odluke ne donosi načelnik.

Zaposlenik općine Petar Šupraha svjedočio je na sudu kako je načelnika upozoravao da mora poštivati i izvršavati opće akte tužitelja, što on nije činio, već ga je čak ga imenovao osobom za nepravilnosti. Nije se međutim mogao sjetiti da je upravo on potpisao prvo od dvaju spornih rješenja. Zubović je tvrdio kako je potpisivao samo dokumente koje mu je pročelnik dostavljao, ni ne znajući što potpisuje.

Sud tijekom postupka nije sa sigurnošću mogao utvrditi činjenicu o tome da je tuženik prouzročio štetu tužitelju, budući je bilo dosta vremena da se predmetno rješenje obveznika Jasenke i Marinka Marčelja ispravi i prije 2016.godine. Kako tužitelj, prema ocjeni sutkinje Vilke Škunca, niti jednim dokazom nije dokazao da je štetu bez svoje krivnje prouzročio tuženik, tužba je odbačena, a Općina će Zuboviću za angažman odvjednika Milana Petričića morati isplatiti troškove od 16.515 kn.