ZADAR - Pilot projekt postavljanja 10 pametnih govornica u Zadru s kojim su Hrvatske telekomunikacije započele u svibnju prošle godine, pokazao se uspješnim nakon šest mjeseci provođenja.

Radi se o projektu Hrvatskog telekoma koji po zakonu mora imati određen broj govornica po broju stanovnika. Oni su odlučili zamijeniti stare govornice novim te u šest mjeseci vidjeti kako to funkcionira. Projekt se proveo u suradnji s Gradom Zadrom koji je taj projekt objeručke prihvatio i pomogao u odabiru najprometnijih lokacija, podsjeća pročelnik za EU projekte Šime Erlić.

Govornice, na kojim se 24 sata mogle dobiti ICT usluga poput info kioska, prodaje bonova za mobitel te besplatan WiFi Internet, dio su projekta u kojem se Zadar nastoji pretvoriti u „pametni grad".

Stare telefonske govornice odavno su iščezle iz upotrebe. Jedna je ostala na Poluotoku, a druga na Autobusnom kolodvoru. Upravo tamo je, u unutrašnjem dijelu, stavljena i pametna govornica. Prema informacijama koje su u gradskoj upravi dobili iz HT-a, upravo se govornica na kolodvoru najviše koristila, što je logično s obzirom na turističku sezonu. Prva govornica je postavljena zbog studenata ispred DHM-a, zatim Gradske knjižnice, Bolnice, na Boriku, ispred pošte, itd. U HT namjeravaju i širiti mrežu pametnih govornica ali prije toga će izmjestiti one koje nisu puno korištene na prometnije lokacije u Zadru.