Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Zadru podnijelo je žalbu protiv rješenja suca istrage o odbijanju prijedloga za određivanje istražnog zatvora protiv 18-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

U ODO su danas dobili rješenje suca istrage Županijskog suda u Zadru kojim je odbijen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 18-godišnjaka na temelju čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a te je protiv rješenja podnijeta žalba. Ujedno je protiv osumnjičenika doneseno rješenje o provođenju istrage zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo iz čl. 227. st. 4. u vezi st. 1. KZ-a.

Osnovano se sumnja da je osumnjičenik 1. siječnja 2018. u 06,55 sati u Biogradu na Moru izazvao prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom upravljajući osobnim automobilom pod utjecajem alkohola (najmanje 1,35 g/kg) u noćnim uvjetima vožnje u kojima pozornost treba biti pojačana i to nakon neprospavane noći te brzinom koja nije bila prilagođena osobinama i stanju ceste. Prometna nesreća uzrokovana je, osnovano se sumnja, kako vožnjom osumnjičenika pod utjecajem alkohola tako i zbog umora osumnjičenika nakon neprospavane noći, neprilagođene brzine i nedovoljnog držanja razmaka s vozilom ispred sebe kojim je upravljala oštećenica.

Takva vožnja, osobito uz činjenicu da se radi o mladom vozaču kojem je vozačka dozvola izdana devet mjeseci prije inkriminiranog događaja, ukazuje na osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan od ponavljanja kaznenog djela. Stoga je Vijeću Županijskog suda u Zadru u žalbi predloženo preinačenje rješenja suca istrage i određivanje istražnog zatvora osumnjičeniku.