Zadarskim učenicima i studentima Grad Zadar i ove će godine dodijeliti 100 stipendija, od toga 15 učenicima srednjih škola, 40 studentima prve godine te 45 studentima viših godina. U obje studentske kategorije po 15 stipendija dodijelit će se onima koji studiraju u Zadru deficitarna zanimanja, a to su medicina, informatika, biologija, matematika, fizika, kemija, elektrotehnika i računarstvo, farmaciju, strojarstvo i edukacijsko-rehabilitacijski studij.

- Na natječaj je pristigla 301 prijava. Iznos stipendije je 200 kuna za učenike, 500 za studente koji studiraju u Zadru, 700 za one koji studiraju izvan Zadra te 800 kuna za deficitarna zanimanja, izvijestio je pročelnik Odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić gradonačelnika Branka Dukića na jučerašnjem kolegiju.

- Jesmo li podigli iznos koji izdvajamo za stipendije?, pitao ga je Dukić.

- Nismo, ali ako bude mogućnosti u gradskim financijama napravit ćemo to sljedeće godine, odgovorio je Nekić.

U suradnji s OTP bankom koja je donirala 100.000 kuna, za akademsku 2017./2018. godinu Grad dodjeljuje dodatnih 15 stipendija za redovite studente slabijeg imovnog stanja. Stipendije iz ovoga programa su nepovratne i isplaćuju se samo za jednu akademsku godinu. Sve stipendije svečano će se dodijeliti na Sajmu stipendija koji će se u Arsenalu održati 22. ožujka sljedeće godine.

Grad će i ove godine sufinancirati besplatne udžbenike učenicima koji ostvaruju pravo na dječji doplatak. Ovisno o primanjima po članu obitelji, učenicima od 1. do 4. razreda će se isplaćivati naknade između 200 i 700 kuna, a onima između 5. i 8. između 400 i 1400 kuna. Oni koji ulaze u najvišu kategoriju praktički će dobiti cijeli iznos potreban za kupnju udžbenika.

- Pokušavamo s izdavačima naći model po kojem bismo osigurali besplatne udžbenike za sve učenike u budućnosti. U sljedećoj godini to neće biti moguće jer je Vlada uvođenjem informatike kao obveznog predmeta odgodila tiskanje novih udžbenika, koji su se ove godine trebali mijenjati. Neki izdavači smatraju da bi se mogli naći u tom projektu, ostat ćemo u pregovorima s njima, rekao je Nekić.

Što se tiče dodatnih ulaganja u školstvo, valja izdvojiti elektroenergetsku obnovu OŠ Smiljevac za koju će Grad u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša uložiti 5,5 milijuna kuna. Zamjenom fasade, stolarije, prebacivanjem kotlovnice na plin i drugim poboljšanjima troškovi električne energije smanjit će se za 77 posto, pa će povrat investicije biti ostvaren već nakon tri godine.