Grad Zadar i Osnovna škola Smiljevac zaprimili su odličnu vijest iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. 

Uoči Božića, dobili su „poklon" vrijedan 1,9 milijuna kuna. Bespovratna su to sredstva za projekt energetske obnove školske zgrade na adresi Ulica Ivana Lucića 47.

I ranije je Gradu, kao nositelju projekta, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kao partnera, osiguran isti iznos za sufinanciranje obnove. S dodatnih 1,9 milijuna kuna, ostvarenih preko javnog poziva Ministarstva, Grad će za provedbu uložiti minimalni iznos sredstava iz vlastitog proračuna, a povratni period investicije smanjio se s 7,7 na 3,2 godinu.

Projekt vrijedan 5,5 milijuna kuna obuhvaća provedbu mjera povećanja toplinske zaštite vanjske ovojnice, zamjene dotrajale stolarije energetski učinkovitom, toplinske izolacije ravnih i kosih krovova, unapređenja sustava grijanja (prelazak s ekstra lako loživog ulja na prirodni plin), rekonstrukcije električne instalacije kotlovnice i ugradnje digitalne regulacije te zamjene unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom. 

- Početkom godine krećemo u raspisivanje natječaja za izvođača radova, a rok za provedbu projekta je 30. travnja 2019. godine, rekao nam je Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Nakon provede energetske obnove očekuju se godišnje uštede u potrošnji toplinske energije u iznosu od 77,86 % i smanjenje emisije CO2 od 169,33 tone.