Dinamično je, ima puno događanja i različitih kaznenih djela. Nema istog dana, opisuje nam svoj radni dan kriminalistički službenik I policijske postaje Zadar Zlatko Benčak, ovogodišnji laureat "Nasmiješenog sunca" iz redova policije.

Prvostupnik kriminalistike u policiji radi 25 godina, uglavnom kao službenik kriminalističke policije. Rad, profesionalizam i zalaganje Benčaka prepoznali su njegovi rukovoditelji koji su ga predložili za ovo priznanje, ali i gradonačelnik Branko Dukić koji ga je nagradio za doprinos rekordnoj turističkoj sezoni.

Na pitanje je li Zadar siguran grad, Benčak odgovora s osmijehom: Je, ali ako i nije, bit će! Turističke brojke, poručuje policajac godine, pokazuju da se turisti u Zadru osjećaju sigurno.

- Turisti nisu problematični i nema većeg problema, eventualno je tijekom sezone povećan broj kaznenih djela poput provala i krađa. No stanje sigurnosti je zadovoljavajuće, ocjenjuje laureat "Nasmiješenog sunca".

Kada ne hvata kriminalce, Benčak je prvi glas klape Ponistra iz Crnog, a bavi se i biciklizmom.

- To mi posluži kao antistresna terapija, što je poželjno imati kada radiš ovakav posao, dodaje policijski „bariton".

Evo kako ga opisuju njegove kolege iz PU zadarske:

Cijelu svoju besprijekornu karijeru proveo je obavljajući najodgovornije poslove od očevida kaznenih djela, provođenja kriminalističkih istraživanja i složenijih osiguranja javnih okupljanja i štićenih osoba. Među svojim kolegama, ali i brojnim građanima s kojima je dolazio u profesionalni kontakt, poznat je kao iznimno ugodan, susretljiv i stručan suradnik, ozbiljan, temeljit i predan poslu, a s druge strane vedar, duhovit, srdačan kolega i prijatelj. Nerijetko je nakon odrađenih ozbiljnih i mukotrpnih kriminalističkih obrada svoje kolege znao opustiti svirajući gitaru na druženjima izvan posla, tako potrebnim svima kako bi se održao balans između teškog i odgovornog poziva i unutarnjeg mira i spokoja svakog čovjeka.