U tradicionalnoj akciji gradonačelnika Zadra jutros su u Kneževoj palači 15. godinu zaredom dodijeljena "Nasmiješena sunca" zadarskim objektima i pojedincima koji su doprinijeli rekordnoj turističkoj sezoni. 

- Turizam je naša najrazvijena gospodarska grana i neupitno je kako turistički potencijal Zadar pokazuje na zahtjevnom tržištu. U godini na izmaku ostvarili smo važne turističke projekte (TIC, Kneževa palača), ali pred nama su novi izazovi. Na Poluotoku je sve više apartmana, a manje obiteljskih domova. Držim kako je suživot turista i stanovnika moguć. Našem gradu trebaju novi hotelski kapaciteti, treba nam i privatni smještaj više kategorije, ali nam prije svega trebaju - stanovnici jer je to ono što destinaciju čini posebno privlačnom. Turisti govore da se u Zadru osjećaju kao doma, a upravo taj doživljaj djelo je vas, nagrađenih i svih vaših kolega čiji ste danas predstavnici. Turistički Zadar mora ostati svoj i poseban u jedinstvenosti, poručio je gradonačelnik Branko Dukić. 

Najboljim zadarskim restoranom proglašen je Harbor Cookhouse & Club koji je prošle godine otvoren na mjestu poznatog Maraschino. Restoran i lounge bar sa svirkama i nastupima DJ-a specifičan je i po interijeru kojeg čine dijelovi starih brodova i podmornica. Nagradu za Harbor preuzeo je njegov suvlasnik Dejan Marković.

Red Point, smješten u sklopu samoposlužne autopraonice na Putu Bokanjca, proglašen je najboljim caffe barom. Vlasnica Sanja Zorić u svojoj kavani gostima nudi i slastice, koje se svakodnevno rade u modernoj kuhinji Red Pointa. Nasmiješeno sunce otišlo je i na "vrata Dalmacije" otok Silbu, i to u kategoriji najbolja konoba koju je osvojila „Alavija" Saše Predovana. Tvrtki „HIA - Hobby I Adore", iza koje se kriju keativne zadarske poduzetnice Ana Stipić Radulović, Iva Martinović i Helena Kolega, dodijeljena je nagrada za kolekciju suvenira Feel Zadar.

Najljepše uređeni zadarski izlog je onaj s drniškom tradicijom tvrtke Dimmes, dok je najuređeniji vrt obitelji Špralja, smješten na Bedemima zadarskih pobuna. Najuređenija benzinska postaja je CRODUX u luci Gaženica. Najmoderniji nautičko-kopneni benzinski servis na Jadranu nudi visoke tehničke performanse servisa za vozila i plovila, trgovinu te gastro objekt. Priznanje je prezela direktorica CRODUX-a Draga Antić.  

Važan element turizma grada su njegovi pojedinci. Ovogodišnju nagradu u kategoriji "najbolji turistički vodič" osvojila je Vlatka Pehar Matić. Vrsna kuharica je Ivka Petrović iz Taverne, a omiljeni konobar je Luka Šimičević iz kultnog "Tonija" kod "Četiri kantuna". Najbolja prodavačica je "teta", kako ju zovu kupci, Nada Špoljarić iz trgovine Bakmaz u ulici Ivana Mažuranića. O čistoći Zadra marljivo brine čistač Ivica Pilipović, dok je sigurnost građana u rukama policajca Zlatko Benčaka. Iva Bencun u ponedjeljak je postala nova predsjednica Zajednice pustolovnog turizma pri HGK, a danas je, kao predstavnica tvrtki Feral Tours i Zadar Outdoor, proglašena najboljom djelatnicom turističke agencije. 

Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2017. godine pripalo je VAKANZA SP&M FIESTIVALU, odnosno njegovom osnivaču Borutu Gatari koji godinama upotpunjuje rivu sportom i glazbom. „Almayer Art & Heritage", jedinstveni hotel na Poluotoku u vlasništvu bračnog para Irine Bakije i Vjekoslava Bobića, također je dobitnik posebnog priznanja. 

Za izniman doprinos uspješnoj turističkoj sezoni, gradonačelnik je posebno priznanje dodijelio i novinaru Šimi Vičeviću, reporteru informativnog programa Nove TV i poznatom zadarskom licu nacionalne televizije.