- Od župana Božidara Longina očekujemo da pomete kaljužu koja je ustajala u županijskim upravnim odjelima. Tražimo da hitno kazni odgovorne te pokrene obnovu upravnog postupka i poništi nezakonito izdatu građevinsku dozvolu, bila je tek jedna od poruka koju je široj javnosti u ime Općine Vir uputio virski načelnik Kristijan Kapović. Današnja tiskovna konferencija na Viru s novim elementima u slučaju gradnje benzinske pumpe na Viru - temeljem građevinske dozvole koju je investitor „Tri Bartola" dobio od Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, za koju u Općini Vir dokazuju da je izdata na potpuno nezakonit način - bila je nastavak javnog obraćanja predstavnika Općine Vir još iz studenoga. Ovog puta s novim spoznajama i detaljima, javljaju iz odnosa s javnošću Općine Vir.  

- U studenomu smo mislili kako smo oštećeni za 500 tisuća kuna, no nismo bili u pravu. Šteta je mnogostruko veća, ona iznosi oko 10 milijuna kuna koliko smo dosad investirali u rekonstrukciju ceste D-306, odnosno za dobivanje lokacijske dozvole. Isti Upravni odjel koji nam je za tu rekonstrukciju ceste izdao još uvijek važeću i pravomoćnu dozvolu, sada je protiv samog sebe izdao nezakonitu građevinsku dozvolu za benzinsku pumpu. A ona bi trebala niknuti na dijelu zemljišta na kojemu je predviđeno autobusno stajalište?! No, sve je izgleda moguće kada je prejak zov novca, a nečiji interesi preveliki. Ovdje se očito i nedvosmisleno krši zakon radi pogodovanja investitoru, poručio je načelnik Kapović. Uz konstataciju kako je riječ o „bezakonju, kriminalu i otimačini koje neki žele provesti na području Vira", virski načelnik dotaknuo se i glavnih protagonista cijele priče:

-Godinu dana upozoravamo i pismeno obavještamo bivšeg pročelnika Željka Letinića i njegovu pomoćnicu Ivonu Cotu kako će izdavanjem građevinske dozvole za gradnju benzinske pumpe investitoru Tri Bartola počiniti kazneno djelo, ali oni su se oglušili o sva naša upozorenja. Tu više ne možemo govoriti o propustima, nego o namjeri, kazao je u zaključku. 

Pored načelnika Kapovića, na tiskovnoj konferenciji u ime Općine Vir govorili su i njegov zamjenik Antonio Vučetić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Paula Žepina te pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Katarina Radović.

Sastanak predstavnika Općine Vir s predstavnicima Zadarske županije dogodio se prije četiri dana i to nakon 16 dana čekanja, ali s njega Virani zbog, kako je kazano, „rezerviranosti s druge strane" nisu otišli zadovoljni. Predstavnike Općine Vir dočekali su dožupan Šime Vicković, bivši pročelnik Letinić i sadašnji pročelnik Olivio Meštrović. 

Iz Općine javljaju kako im je "predan predmet s 50 priloga u kojima su evidentni i neoborivi dokazi kako je izdata dozvola - nezakonita!"

- Investitor je ostvario ogromnu materijalnu korist od milijun eura, a Općina Vir ima štetu od deset milijuna kuna, zaključili su načelnik Kapović, njegov zamjenik Vučetić te pročelnice Žepina i Radović, svi sudionici sastanka održanog 15. prosinca.

Braneći rješenje kojim su izdali građevinsku dozvolu, u županijskom Upravnom odjelu prstom upiru u Prostorni plan Općine Vir te mogućnost gradnje benzinske pumpe izvan građevinskog područja u zaštitnom pojasu ceste od 25 metara, javljaju iz općine.

Načelnik Kapović nije imao milosti ni prema ovom tumačenju:

- Čak i da je to moguće, kako sada objasniti da je isti Upravni odjel izdao dozvolu za gradnju koja zadire 70 metara od ceste, a dvije trećine objekta su izvan građevinske zone, retorički se zapitao, a potom ponovno ukazao na, kako tvrdi, sve sporne momente: 

- Dijete u vrtiću vidi da je dozvola nezakonita. Sada smo otkrili i da vlasnici jedne od susjednih čestica uopće nisu bili obaviješteni o izdavanju dozvole. Cijeli slučaj govori kako je puno širi krug ljudi bio uključen u izdavanje nezakonite dozvole, a sada se ušlo u zataškavanje, pa postoji mogućnost da ćemo podnijeti još kaznenih prijava.

Općina Vir protiv Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije od 2008. godine vodi 26 sporova, a u 80 posto slučajeva oni su riješeni u korist Općine Vir. Kazao je to načelnik Kapović najavljujući prijave za zataškavanje i zlouporabu ovlasti ako županijski čelnici brzo ne reagiraju. 

Ukazao je i na drugi problem s istim Upravnim odjelom: 

- Godinu dana niže rangirani županijski službenici nisu nas željeli primiti niti saslušati, a onda smo nenajavljeno otišli u Zagreb i u roku od 48 sati razgovarali s brojnim ministrima, zamjenicima i pomoćnicima ministra, državnim tajnicima, predsjednikom Uprave i direktorom sektora održavanja Hrvatskih cesta, kao i zamjenikom ravnatelja USKOK-a. 

Za kraj je Kapović zaključio:

-Možda u nekim općinama i gradovima kriminal prolazi, ali na Viru neće! Mi ćemo štititi zakon provodeći svoje zakonom utvrđene ovlasti.