ZADAR - U gradskoj upravi, a tako i u gradskim tvrtkama te ustanovama od 2009. godine ne isplaćuje se božićnica. Nju je kao gradonačelnik ukinuo Zvonimir Vrančić koji je i zaposlenicima gradske uprave smanjio plaće. Poklopilo se to s ekonomskom krizom, ali i manjkom u proračunu od 80 milijuna kuna kojeg je Vrančić naslijedio. 

Zadarski političari hvale se kako je Zadar izašao iz krize, a nedavno je predsjednik Županijske gospodarske komore Dario Jurin pred njima isticao kako u 2016. godini zadarsko gospodarstvo nikad nije imalo bolje rezultate - u gradskom sektoru nema božićnice niti na kraju 2017. godine. 

Zašto, pitali smo krajem prošlog tjedna gradonačelnika Branka Dukića i dobili pisani odgovor: 

Obzirom na sva ovogodišnja ulaganja koja je Grad imao, naročito u području socijalne skrbi, a uz ideju da bi sve gradske tvrtke trebale jednako djelovati prema svojim zaposlenicima, odluka je gradonačelnika (za Grad Zadar), a i naputak prema gradskim tvrtkama da se ove godine ne isplaćuju božićnice. Vjerujemo da će iduće godine stanje biti bolje i da će se moći ponovno isplaćivati božićnice zaposlenicima, najavio je gradonačelnik Dukić.
.
Božićnicu je iskoristila SDP-ova vijećnica Irena Dragić na današnjoj sjednici Gradskog vijeća kao prilog SDP-ovom zahtjevu za smjenu direktora Vodovoda.

- Znate li da je direktor Vodovoda Tomislav Matek, zbog natpisa u medijima, ukinuo božićnice radnicima, pitala je gradonačelnika vijećnica Dragić koju je Dukić demantirao, kazavši kako to s božićnicama nije točno.

- Odlučili smo da ove godine nema božićnica u svim gradskim tvrtkama. Ja se ispričavam ljudima zbog te odluke, ali moramo biti kolegijalni i djelovati kao ekipa. Ne mogu dopustiti da zaposlenici jedne tvrtke dobiju božićnice, a drugi ne, kazao je Dukić na sjednici Gradskog vijeća.