ZADAR - U programu javnih potreba u predškolskom odgoju za 2018. godinu predviđen je vrtić u bolnici s 20 polaznika. Ne radi se o novom vrtiću u Poliklinici kojeg je najavio župan Božidar Longin, već o predškolskoj skrbi koja se u sklopu Dječjih vrtića Sunce organizira za djecu koja su na žalost završila na Odjelu pedijatrije.

Župan Longin je na ovotjednoj skupštini izrazio ponos što je ideja o vrtiću Poliklinici vrlo dobro prihvaćena. - U dogovoru s Gradom Zadrom opremit ćemo vrtić koji će imati zaseban ulaz u zgradu Poliklinike, a bit će na raspolaganju zaposlenicima zdravstvenih ustanova, ali i svim ostalim stanovnicima u sklopu otvoriti vrtić s posebnim ulazom. Longin je u prilog toj ideji naveo kako je u Bolnici 80 posto mladih mama kojima će skrb za njihovu predškolsku djecu u bolničkom krugu jako pripomoći.
Novi vrtić, međutim, nije u planu javnih potreba za predškolski odgoj  Grada Zadra u idućoj  pedagoškoj godini, što ne znači da ga Grad Zadra neće sufinancirati i organizirati preko svoje dvije ustanove. Župan i nije najavio kada se očekuje otvaranje novog vrtića.

Umjesto gradnje novih predškolskih objekata, Grad Zadar uz dvije vrtićke ustanove već godinama sufinancira plaće odgajateljima u privatnim vrtićima, kako bi svi zadarski mališani bili zbrinuti. U programu proračuna za iduću godinu planiran je iznos od 15.1 milijuna kuna za plaće 126 odgajatelja u 22 privatna vrtića.

U njima je, prema objavljenim materijalima za Gradsko vijeće, ukupno 1 362 djece. Broj privatnih vrtića lagano raste, a među njima su najveći Maslačak u kojem je 198 i Školjkica sa 178 djece.
Dječji vrtići Radost i Sunce raspolažu s ukupno 17 vrtića te predškolom na Pločama. U njima je obuhvaćeno 1530 djece s kojom radi 143 odgajatelja.