Trinaesto izdanje Škrapinga Tkon - otok Pašman održat će se 3. ožujka sljedeće godine uz niz zanimljivih novosti poput Rekreativne staza duge oko šest kilometara na kojoj mogu sudjelovati djeca i odrasli koji planiraju provesti Škraping u zajedničkom druženju i ugodnoj šetnji u prirodi. Uz standardan dvodnevni sajam otočnih proizvoda s oznakom HOP ove godine u posjet stiže i Veljko Barbieri, koji će dan prije utrke kuhati specijalitete s lokalnim ugostiteljima, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Maloj vijećnici Zadarske županije.

Utrka je podijeljena u četiri kategorije: Ultra (45 km) koja je namijenjena iskusnim sportašima; Challenger (25 km) koja upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana te i Active kao jednostavnija kategorija utrke koja obuhvaća cca 12 kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku s pogledom na Nacionalni Park Kornati kao i na cijeli Zadarski arhipelag, otkrila je Martina Rudić koja vodi natjecateljski dio programa. Prošli Škraping okupio je preko 1.400 trkača, a ove godine očekuje ih se preko 1.500.

- Želimo da Tkon postane prepoznatljiva destinacija po Škrapingu i Škraping centru, ali i kroz projekte palače Ugrinić, utvrde Pustograd, arheološkog nalazišta crkve sv. Aleksandra, triatlon utrke koju ćemo također imati sljedeće godine... Ove godine ostvarili smo povećanje broja noćenja od 18 posto, a vjerujem da ćemo uz daljnji angažman sljedeće godine imati novi rast, rekao je načelnik Općine Goran Mušćet.

Zamjenik župana Šime Mršić pozvao je sve žitelje županije da se odazovu događanju, uživaju u prirodnim ljepotama i čistom zraku.

- Ovakvi događaji, koji razvijaju selektivni turizam i dolazak turista izvan glavne sezone, najbolji su način borbe protiv depopulacije otoka. U nekim otočnim općinama prekrižili su ruke, a vi ste sami osmislili i provodite ovakve kvalitetne događaje, na čemu vam čestitam, rekao je Mršić.

Julija Radović Longin, voditeljica dijela vezanog uz sajam HOP-a najavila je prvi ulazak u zatvoreni prostor Škraping centra, koji bi trebao biti dovršen do utrke, te bi u budućnosti trebao postati centar Hrvatskog otočnog proizvoda za cijelu Hrvatsku. Dolazak su najavili izlagači s gotovo svih otoka, od Lastova do Krka. Ravnateljica Dječjeg vrtića Ćok Ana Kuštera najavila je dječji Škrapić, koji dan nakon Škrapinga mlađim naraštajima nastoji prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Očekuje se da će sudjelovati 150 malih škrapera iz 10 vrtića Zadarske županije. Taki Rudić najavila je kulinarski program, u kojem će glavni događaj biti spomenuto gostovanje Veljka Barbierija, kao i predavanje sportskog direktora Škrapinga Stipe Božića o prehrani alpinista, dok je Zlatko Vukačić predstavio radnje koje posjetiteljima jamče sigurnost.

- U prvom redu tu je HGSS, koji se brine za sigurnost na kopnenom dijelu rute, i koji kreće u potragu za sudionicima koji ne dođu do cilja. Važno je napomenuti da se svi oni koji možda odustanu moraju javiti organizatorima kako bismo izbjegli kasniju potragu. Uz njih, tu su timovi medicinske pomoći, dežurni liječnik, udruge ZAVRH i PD Belveder koje će provesti preventivnu akciju čišćenja staze, DVD Tkon, ronioci kluba Sv. Roko iz Bibinja..., nabrojio je Vukačić.

Cijena startnine je, ovisno o dionici i uzrastu, 140, 120 i 80 kuna. Smještaj je moguće rezervirati po cijeni od 100 kuna, a više informacija bit će dostupno na web stranici događaja nakon Nove godine.