Zadar će uoči Božića dobiti dar i obavezu, odnosno toliko čekanu povelju o upisu fortifikacijskog sustava grada na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Odluka o tome da Zadar sa svojim bedemima je dio međunarodnog kulturnog dobra pod zajedničkim nazivom „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća" na skupštini te UN-ove organizacije za kulturu u srpnju u poljskom Krakowu.

Pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin na kojeg se čekalo proteklih mjeseci od kada je povelja bila u Ministarstvu kulture, uručit će je gradonačelniku Branku Dukiću u četvrtak, 21. prosinca 2017. godine u Arsenalu - povijesnom mjestu. Gradonačelnik je ljetos  tim povodom građanima najavio feštu.

Tim povodom u Muzeju antičnog stakla,  domaćini će pripremiti program s izložbom fotografija i predstavljanjem dijela projekta „Zadar Baštini" koji se odnosi na obnovu Bedema zadarskih pobuna kako se zove ulica koja prolazi preko Muraja.

U 19.15 sati u Malom arsenalu predstavit će se projekt HERA-a koji se odnosui na obnovu dijela zadarskih bedema.

Svečanosti će nazočiti ministrica kulture RH dr.sc. Nina Obuljen Koržinek sa svojim suradnicima pomoćnikom ministrice  Davorom Trupkovićem te voditeljicom i glavnom tajnicom Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek. Najavljeni su i predstavnici partnera transnacionalnog projekta „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća".