ZADAR - Ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Branko Dukić danas su potpisali tri ugovora o dodjeli na korištenje i za dar državne imovine bez naknade.

Grad Zadar je na trajno korištenje dobio „objekt br. 9" u bivšoj vojarni Stjepana Radića gdje će dogodine početi gradnja Centra za mlade i aneksa Gradske knjižnice. Zgrada zapovjedništva talijanskog logora na Molatu također se dodjeljuje na korištenje Gradu Zadru da se tamo napravi memorijalni centar na žrtve koncentracijskog logora. Gradu je Država darovala 33 hektara zemljišta u Crnom, kojem je procijenjena vrijednost 12 milijuna kuna, za gradnju novog gradskog groblja.

Gradonačelnik Dukić upoznao je ministra s tim kapitalnim objektima i zahvalio svojim prethodnicima koji su ih pripremali.

- Između Grada Zadra i Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, preko Povjerenstva za imovinu Vlade RH, DUUDI-ja i AUDI-ja do današnjeg resornog ministarstva, izmijenjena su ukupno 33 dopisa - ugovora, zaključaka, očitovanja, odluka, rješenja ili potvrda, pročitao je gradonačelnik Dukić.

I dok je zadarski gradonačelnik današnji ugovor doživio kao ogledni primjer suradnje lokalne samouprave i državnih institucija kroz programe Europske unije, ministar Marić ga je protumačio politički.

- Bila je to jedna od brojnih zadarskih kasarni u Zadru - nešto što je izazivalo nelagodu, nešto što je uništavalo mlade ljude. Paradoksalno je kako će se imovina jedne takve institucije sada baš aktivirati za mlade. Raduje me vidjeti da nešto što je godinama izazivalo strah postaje mjesto afirmacije mladih ljudi, kazao je Marić.

Ministar državne imovine pokazao je interes za gradnju Centra nakon kratke video prezentacije koju je održao pročelnik Šime Erlić.  Do polovice iduće godine osigurat će se preko ITU programa financiranje gradnje Centar za mlade, koji bi prema riječima Erlića bio gotov krajem 2019, početkom 2020 godine.

Pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap istaknuo je važnost dodjele zemljišta za novo groblje kako bi se mogla paralelno rješavati i komunalna infrastruktura za poslovnu zonu Crno. Podsjećamo kako je zemljište namijenjeno zoni Crno Grad Zadar u vrijeme najveće krize platio 3 milijuna kuna Hrvatskim šumama.

Za domaćine je bila iznenađujuća informacija ministra Marića kako su ovo zadnja tri ugovora koja su na ovaj način potpisana. Zakonom, kojeg je Vlada jučer uputila u Sabor, državne nekretnine za potrebe vrtića, domova, groblja, itd. lokalne zajednice prelaze u vlasništvu lokalne zajednice, otkrio je prvi ministar državne imovine.