ZADAR - Bivši HDZ-ov ministar Dario Nakić kao gradski vijećnik našao je shodnim da vodi "rat" u Gradskom vijeću s SDP-ovom Sabinom Glasovac o tome što je koja Vlada napravila za Zadar. Naravno da je SDP-ova Vlada, prema onom što se čulo od Nakića, namjerno zastavila dovršetak Gaženice, centra Mocire i Poliklinike. HDZ-ova Vlada otvorena je prema Zadru pa će Liburnija dobiti 20-ak novih autobusa, najavio je HDZ-ov vijećnik.

Dr. Nakić je, međutim, izabrao je krivi primjer da dokaže neposrednu ljubav HDZ-ove Vlade prema Zadru, jer će nove autobuse nakon Zagreba dobiti i građani Splita, Siska, Rijeke, Dubrovnika, Pule, Osijeka, Vinkovaca, kao i Zadra. 

I to milijunima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova EU i Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Iza tog složenog EU naziva krije se pet bespovratnih milijuna eura za koje će Liburnija kupiti 25 novih autobusa.

Resorno ministarstvo u tom će iznosu sudjelovati s 15 posto. A zadarski udio je rad službi Liburnije, koja je uz iskustvo te gradske tvrtke, educirana za provedbu tog najvećeg EU projekta.   

Direktor Edvin Šimunov kazao nam je kako su za kapitalnu obnovu voznog parka napravili i studiju isplativosti. Ona je bila jedan od uvjeta kao i sporazum koji je prošlog tjedna odobren od Ministarstva prometa, a kojeg šaljemo na potpis jedinicama lokalne samouprave u našoj Županiji, naveo je Šimunov. Uvjet je i kupnja eko autobusa a to su Euro 6 s najmanjom emisijom ugljičnog dioksida, kakve je Liburnija već kupila, ili autobuse na plin.

- S obzirom na sve postupke koji nas čekaju do provedbe javne nabave, vjerujem da bi 25 novih autobusa stiglo u Zadar u ranu jesan, najavio je direktor Liburnije.