ZADAR - Najveće gradsko naselje Bili brig danas je bilo meta komunalnih redara a posla u jednoj od stambenih zgrada imat i sanitarna inspekcija kojoj je, kao i nama, upućeno foto - upozorenje na izvorište moguće zaraze i štakora. Za sve je „kriva" zgrada sa socijalnim stanovima, ali i poslovnim prostorima u Šibenskoj ulici.   

Kako to izgleda upozorili su svojim fotografijama dvojica sugrađana, koji tvrde kako tamo gradske komunalne službe rijetko zalaze.

Na licu mjesta komunalni redari zatekli su radnike ovlaštene tvrtke Ključ u ruke kako popravljaju odvodnu cijev. Prema navodim stanara više puta se ta cijev zaštopala jer neodgovorni pojedinci svašta bacaju u odvod otpadnih voda.  Zbog toga je poplavila kanalizacija a sanitarna inspekcija je ta koja mora naložiti predstavnicima stanara da saniraju stanje u tom prostoru.

Najveći problem je u poslovnim prostorima koji su svojedobno bili zatvoreni od strane gradskih službi. Međutim, ta je zaštita s vremenom razbijena. U  dio tih prostora koji su privatno vlasništvo nagomilalo se smeće - kao izvor zaraze. I opasnost za djecu jer su ti zapušteni i prljavi prostori okrenuti prema strani gdje se nalazi škola na Bilom brigu. Voditelj komunalnih redara Edo Fantela informirao nas je kako će, uz koordinaciju s gradskim službama ti prostori biti očišćeni i zatvoreni o trošku Grada Zadra. Kao i prošli put kada je uz zaključak gradonačelnika organizirano zatvaranje prostora u čemu su sudjelovali i pojedini vlasnici.

Na Bilom brigu problem zapuštenih brojnih poslovnih prostora prisutan je već godinama. O tome smo pisali i prikazivali fotografijama. Na Bilom brigu se za vrijeme Domovinskog rata promijenila struktura stanovništva i sve pojave neurbanog načina života i nekulturnog ponašanja pojedinih stanovnika, očito da komunalne službe ne uspijevaju pratiti. Kako protumačiti razbacano smeće s javne površine, koje nam je oslikao drugi naš čitatelj. Što su sve razlozi zbog kojih je Bili brig komunalno zapušteno naselje, vjerojatno zna vodstvo Mjesnog odbora koje treba biti glavna komunikacija s gradskom upravom i komunalnim poduzećima u vlasništvu Grada Zadra.