Što povezuje šahovsku partiju s borbom protiv raka?

- Jednako kao što se u šahu žrtvuju neke važne figure kako bi se došlo do konačne pobjede, tako je u životu potrebno žrtvovati neke užitke, prvenstveno pušenje i uživanje u nezdravoj hrani, kako bi se pobijedilo ovu bolest, sažeo je šahovski velemajstor Patrik Levačić glavnu misao manifestacije "Nema predaje - šah mat raku", koja je danas održana u Gradskoj loži u povodu proslave 50. obljetnice Lige protiv raka Zadar.

Nekadašnji predsjednik Lige i Šahovskog kluba Zadar dr. Josip Bubičić to je zorno demonstirao šahovskim problemom postavljenim na velikoj šahovskoj ploči u Gradskoj loži, u kojoj je prikazao slavnu šahovsku pobjedu kralja Ferdinanda Španjolskog protiv njegovog protivnika Fonseke, u kojoj je žrtvovao niz važnih figura da bi u konačnici došao do efektne pobjede.

Dr. Bubičić potom je prisnažio tezu o štetnosti pušenja i nezdrave hrane, koji su daleko najčešći uzroci obolijevanja od raka. Genetski faktor iznosi tek 15 posto, a drugi i manje, istaknuo je.

- Rak je ljudska tragedija koja ostavlja djecu bez majki i roditelje bez djece. Svake godine u svijetu od njega oboli 10 milijuna ljudi, a 7-8 milijuna ih umre. Moramo promijeniti strategiju kako bismo pobijedili rak, a to znači educirati javnost i držati predavanja u školama da ukažemo na štetnost pušenja i loše prehrane. Ne smijemo biti okupirani rakom, on ne smije biti sinonim za smrt, poručio je dr. Bubičić.

Iznio je i nekoliko manje poznatih podataka o šahu i slavnoj partiji koja se, prema legendi iz 16. stoljeća, u Zadru odigrala 1000. godine. U njoj je hrvatski knez Svetoslav pobijedio zadarskog vladara, mletačkog dužda Petra II, te je u spomen na taj događaj tri godine kasnije ugradio šahovsku ploču u hrvatski grb. O postojanju šahovskog stola u Zadru u 16. stoljeću izvijestio je trgovački putnik Mihovil. Šah nije samo hladna igra u kojoj se traži inteligencija, nego je prožet i emocijama te s pravom nosi epitet kraljevske igre, rekao je Bubičić.

Tajnik Lige protiv raka Vladislav Tomčuk najavio je daljnje aktivnosti koje će dovesti do konačnog cilja, nabavke aparata za zračenje onkoloških bolesnika. U srijedu 13. prosinca u HNKL Zdar održat će se svečanost na kojoj će Liga uz prigodan porogram uručiti zahvalnice svima koji su ih pratili.

Prva manifestacija "Nema predaje - šah mat raku" održana je u Zadru 2012. godine u povodu Dana borbe protiv pušenja. Prigodnu brzopoteznu partiju šaha u Gradskoj loži odigrala su dva talentirana mladića, Stjepan Dabić iz ŠK Sladorana iz Županje i Damjan Vučenović iz ŠK Casper.