Kada je vidio priloge o životu u Africi te Centar za odgoj mladih Otac Vjeko u Ruandi, zadarski fotograf Fabio Šimićev nije dugo dvojio gdje će snimiti svoje nove reportažne fotografije. Nakon Europe, Tajlanda i Vijetnama za svoju novu destinaciju izabrao je državicu između smještenu između Konga i Ugande, nažalost najpoznatiju po krvavom ratu koji je tamo bjesnio istovremeno kada i na našem prostoru.

Preko udruge Srce za Afriku, predsjednice Maje Garmaz i zadarske članice Nine Pavin, stupio je u kontak s fra Ivicom Perićem i dogovorio dolazak u Kivumu, selo u kojem već desetljećima hrvatski franjevci brinu za obrazovanje i poboljšanje uvjeta života mladih Afrikanaca. Najljepši i najpotresniji prizori tog putovanja bit će postavljeni već sutra u studiju Marčela (na putu od bolnice prema Kolodvoru), a 16. prosinca na terasi Kulta & Dišpeta između 10 i 14 sati bit će organizirano prikupljanje donacija za djecu iz sela.

- U petnaestak dana upoznao sam se pobliže s ljudima koji tamo žive. Mislim da je stvarno žalosno da mi, koji za njihove standarde živimo u izobilju, s redovitim obrocima, blagodatima poput tekuće vode, struje, odjeće, telefonije, interneta... nismo dovljno svjesni koliko im je pomoć potrebna. Sa samo 2-3 kune može se nahraniti jedno dijete. Pozivam stoga sve Zadranke i Zadrane da se odazovu, pogledaju izložene fotografije, ali i suvenire koje su djeca izradila, te im pomognu u ovo blagdansko vrijeme, poručuje Šimićev.

Njegove reportaže od sljedećeg tjedna izlazit će na portalima Nove TV, koja je sufinancirala put. Puno je dojmova zabilježeno na fotografijma, kojima često i ne treba dodatni opis.

- Ljudi se bave uglavnom poljoprivredom i stočarstvom, i stariji i djeca, koja zbog toga ne idu u školu. Fra Ivica je puno učinio na njihovoj edukaciji, uče ih nekoliko osnovnih zanata, ali i engleski jezik kako bi jednog dana mogli otići dalje i naći pristojan posao. Struju ima svega petina obitelji, a oni koji ju imaju moraju po cijele dane raditi da bi si priuštili taj "luksuz", kaže Šimićev.

U Kivumu je bio smješten u samostanu i volonterskom kampu, te je imao priliku s fra Ivicom upoznati širu okolicu. U glavnom gradu Kigaliju naišao je i na supermarkete u užem središtu, ali su oni sablasno prazni, jer su cijene europske, potpuno nedohvatljive lokalnom stanovništvu.

- Hoteli su također skupi, pa nemojte misliti da ćete proći jeftino ako se zaputite turistički. Osim toga, u većini države i nema pristojnog smještaja u kojem vi se spavalo i boravilo, kaže Šimićev.

Humanitarna akcija organizirana je uz pomoć udruge „Srce za Afriku", a provest će se po principu donacija. Vjerujemo da će se Zadrani i ovog puta odazvati akciji i s malo novca učiniti veliku stvar.