Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice imenovala nove predstojnike državne uprave. U Zadru će nakon desetljeća upravljanja dvojca Valčić-Gregov palicu preuzeti bivši župan Stipe Zrilić.

"U Zadarskoj županiji povučeno je ovlaštenje Ivi Gregovu, a predstojnikom Ureda državne uprave imenovan je Stipe Zrilić.", objavila je Vlada.

O odlasku bivšeg župana na ovu dužnost govorilo se još otkada ga je na unutarstranačkim izborima u kandidaturi za župana pobijedio Božidar Longin.

Ivi Gregovu mandat koji mu je povjerila SDP-ova vlada istekao je još u siječnju, ali je dužnost obnašao dok Vlada nije donijela cirkularnu odluku za sve županije u kojima je to mjesto bilo upražnjeno. Inače je praksa dugo godina bila da HDZ-ova većina imenuje Damira Valčića, kojem bi Gregov bio zamjenik i obrnuto kada je na vlasti bila SDP-ova koalicija. Valčić je otprije u mirovini, a njegovim stopama sada će i Gregov, koji je napunio 65 godina.

Inače, za ovo mjesto postojala je potiha borba više uglednih HDZ-ovaca, što nije ni čudno s obzirom da se radi formalno o najvišoj funkciji u Zadarskoj županiji, ali i mjestu koje, prema imovinskoj kartici Ive Gregova, nosi 21.926 kuna brutto, u njegovom slučaju blizu 14.000 kuzna netto. Zrilić je bio "najjači" kandidat, a drugi su se u međuvremenu zadovoljili nešto manje lukrativnim foteljama.

Na istoj sjednici Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad obilježavanje Akcija Maslenica koja će se u od 21. do 23. siječnja 2018. godine održati u Zadru.