Županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač uputio je preko medija zahtjev za uvođenjem reda i zakonitosti u Zavod za hitnu medicinu. 

"Odgovori koja sam dobio na postavljena pitanja od strane ravnatelja Zavoda za Hitnu medicinu Zadarske županije nepotpuni su i uvreda za zdrav razum", navodi Pupić Bakrač u priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti:

Nije mi dostavljena dokumentacija koju sam tražio u svezi zapošljavanja samo se taksativno nabrojani inspekcijski nadzori koji su obavljeni (također bez dostave pripadajuće dokumentacije). Ravnatelj je zaposlio nećakinju i sina preko student servisa zbog potrebe za zapošljavanjem pomoćnog osoblja!?

Noćenje sa ženom i djecom u luksuznoj dvoetažnoj sobi Gallery suite hotela Park Boutique, Varaždin koje je plaćeno karticom Zavoda dogodilo se slučajno!? Naime ravnateljeva supruga je sa djecom bila u posjetu Zagrebu pa mu se neplanirano pridružila. Inače namjera ravnatelja je bila da rezervira luksuznu dvoetažnu najskuplju sobu u hotelu koja može primiti 6 osoba za samo jednu osobu-sebe!? Prilikom plaćanja računa ravnatelj je tražio poseban račun za suprugu i dvoje djece ali ga nije mogao dobiti jer je račun već bio ispisan i nije se mogao mijenjati!? Nakon povratka s puta ravnatelj, iako je znao da je karticom Zavoda platio troškove spavanja svoje supruge i djece, dao tajnici dokumentaciju za obračun putnog naloga!? Omaškom!? 

Ravnatelj tvrdi da je troškove za svoju suprugu i djecu podmirio na račun Zavoda. Ne navodi kada, odnosno kojeg datuma te u priloženoj dokumentaciji nije dostavio dokaz za tu tvrdnju.

Vozila Zavoda nisu obilježena pripadajućim oznakama već nekoliko godina jer njihov oblik, veličina i sam izgled ne udovoljavaju konfiguraciji vozila!?

Ravnatelj i njegov zamjenik imaju pravo na korištenje vozila Zavoda 24 sata!? U razgovoru koji sam zatražio i obavio sa bivšim predsjednikom UV Zavoda za Hitnu medicinu Zadarske županije Željkom Ivkovićem i pročelnikom Upravnog odjela za zdravstvo,s ocijalnu skrb i mlade Bernardom Marunom rečeno mi je da oni nisu imali pojma o tome. Da je ravnatelj sam potpisao odluku kojom samom sebi i zamjeniku omogućava neograničeno korištenje službenih automobila!? Takvu odluku moglo je donijeti isključivo Upravno vijeće Zavoda.

Za medicinsku sestru koja je neovlašteno samostalno ispisivala recepte i ovjeravala ih faksimilom liječnika bez njihovog znanja (što je i priznala prilikom inspekcijskog nadzora provedenog 16. 12. 2015 godine) čime je financijski oštetila HZZO, ravnatelj već dvije godine čeka odluku komore medicinskih sestara. Tko rukovodi Zavodom za hitnu medicinu - ravnatelj ili komora medicinskih sestara!? Kako je moguće da osoba koja neovlašteno ispisuje recepte i koristi faksimile liječnika nije automatski suspendirana s posla do okončanja postupka !?

Nakon što sam pročitao odgovore ravnatelja na moja pitanja osjećao sam se kao da me u đir uhvatio Bernard Jurkotić u svojoj emisiji U zdrav mozak.

Molim Vas da poduzmete mjere i radnje iz vaše nadležnosti, uvedete red i zakon u Zavod za Hitnu medicinu Zadarske županije. Pri tome imajte na umu da po prijavi djelatnika nadležna tijela provode istražne radnje za navedene postupke. Odgovornost ćete morati preuzeti na ovaj ili onaj način. Donošenjem odluka ili za nedonošenje.

Na znanje:

-Županijski državni odvjetnik Goran Troskot
-Ministar zdravstva Milan Kujundžić

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije