ZADAR - Tim splitskog KBC-a na čelu sa zadarskim liječnikom dr. Antom Anićem prvi je u Hrvatskoj izveo operaciju liječenja srčane aritmije s vanjskog dijela srca. 

Riječ o epikardijalnom pristupu u kojem nema klasične operacije, već se aritmije unište punkcijom. Procedura traje 4 sata, a pacijent već nakon 48 sati može ići doma. 

- Kod uznapredovale aritmije, pacijenti su prije morali na otvaranje prsnog koša, a razmišljalo se čak i o transplataciji srca. Nakon razvijanja ovog zahvata, hrvatski pacijenti godinama su odlazili u inozemne centre, rekao je dr. Anić. 

Poznati zadarski kardiolog od srpnja svoj stručni angažman i radno vrijeme dijeli između zadarske bolnice i KBC Split gdje su ga pozvali da im pomogne ustrojiti Laboratorij za elektrofiziologiju i intenzivno liječenje srčanih aritmija. 

Splićani su opremu od 2.5 milijuna kuna dobili kao donaciju proizvođača, a uz takve uvjete dr. Anić je tada najavio određene intervencije koje do sada u Hrvatskoj nitko nije radio zbog nepostojanja uvjeta. Jučer je pred kamerama Nove TV izjavio kako oni nikad ne eksperimentiraju s pacijentima. I ovaj zahvat bio je rezultat višemjesečnih priprema uz edukaciju i mentorstvo inozemnih stručnjaka, istaknuo je dr. Anić. 

Tako je zadarski liječnik u 39. godini života napravio još jedan iskorak prema svjetskim kardiološkim trendovima. Na novinarski upit kako je biti prvi u Hrvatskoj odgovorio je da je to "odgovoran, ali lijep osjećaj". 

U dva dana u splitskom KBC-u na ovaj je način operirano troje pacijenata. Među njima je i Zadranin Marko Brajković koji je prije operacije poručio "kako nema straha dok je dr. Anić tu".