ZADAR - Već najavljeni scenarij jutros se počeo događati na Viru. Kako je počeo rat na mom otoku, naziv je Brešanovog filma, kojeg ćemo parafrazirati u Kako je počeo rat ogradama na otoku Viru. 

Nakon što su dobili pravomoćnu građevinsku dozvolu za benzinsku trgovinu, radnici koje je angažirala tvrtka Tri Bartola, investitora i vlasnik privatnog terena uz državnu cestu, počeli su ograđivati parcelu. Međutim, iz Općine Vir u 9.30 sati zovu policiju zbog ograđivanja općinskog zemljišta. 

- Policija iz Prve policijske postaje izašla je na teren i tamo su utvrdili kako su komunalci Općine Vir stavili ogradu na udaljenosti tri metra od kolnika državna ceste. Za ograđeni teren dobili su informaciju od radnika Tri Bartola kako je to privatna parcela. Policija je još uvijek tamo i prati stanje na terenu. Za sada nema narušavanja javnog reda i mira, prenio nam je informacije Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

Iz Općine Vir, iz koje su jučer priopćili kako će među ostalim podnijeti zahtjev za poništenje građevinske dozvole, današnjim priopćenjem tvrde kako „ Investitor Tri Bartola d.o.o. nastavlja s kršenjem zakona te se konačno deklarirao kao bespravni graditelj".

Donosimo priopćenje koje je medijima stiglo iz Ureda načelnika Vira Kristijana Kapovića: 

Bespravni investitor pristupio je zaštićenom autohtonom pejzažu na prostoru Općine Vir i otvorio gradilište po nezakonito izdanoj građevinskoj dozvoli. Investitor Tri Bartola d.o.o. obavijestio je nadležni upravni odjel o otvaranju gradilišta 04.12.2017. godine. S obzirom da Zakon o gradnji Članak 131. kaže da je investitor dužan tijelu graditeljstva, najkasnije u roku od 8 dana prije početka građenja, pisano prijaviti početak građenja, bespravni investitor Tri Bartola d.o.o. nije smio po nezakonito izdanoj građevinskoj dozvoli pristupiti katastarskoj čestici na način otvaranja gradilišta prije 12.12.2017. godine. 

Općina Vir poduzeti će sve pravne radnje da zaštiti javni interes i onemogući bespravnog investitora u konzumaciji nezakonito izdane građevinske dozvole a to znači da će se poduzeti mjere fizičkog štićenja koridora DC306 koji je izvlašten od strane Općine Vir kao ovlaštenik Hrvatskih cesta a sve po odluci Predsjednika Uprave Hrvatskih cesta i temeljem Lokacijske dozvole koju je u ime Hrvatskih cesta, 9. Listopada 2014., ishodovala Općinska tvrtka Vir održavanje d.o.o. radi proširenja koridora ceste, rekonstrukciju prometnice, izgradnju nogostupa i autobusnih ugibališta. 

Upravo je u tijeku nasilno ometanje javnog prometnog koridora u punoj dužini sporne katastarske čestice na način da bespravni investitor uništava prostor koridora ceste u dužini od 12 metara, odnosno 6 metara lijevo i 6 metara desno od središnje crte razdvajanja prometnice.