ZADAR - Pročelnik za EU fondove Šime Erlić najavio je na Kolegiju gradonačelnika prva tri projekta koja će se iduće godine provoditi iz ITU mehanizma kojim je Gradu Zadru odobreno 35 milijuna eura do 2020. godine.

Bit će to Centar za mlade za koji se odavno već produžava građevinska dozvola, a iz tog EU mehanizma stiže pet milijuna eura. To je najveći iznos kojeg Europa daje za tzv. brownfield investicije. Drugi projekt je Pametni grad - Smart City kojeg je nositelj Inovativni Zadar. Radi se o digitalizaciji vožnje Liburnijom, javnim gradskim prometom koji će kao i City Card biti kičma za olakšano plaćanje, odnosno baza za eZadranina. Procjena vrijednosti tog projekta je 2 milijuna eura. Tri milijuna eura procjena je vrijednosti gradnja novog Poduzetničkog inkubatora. Idejno rješenje potpisuju Brigade - specijalizirani zagrebački projektanti. Skorom javnom nabavom bit će izrađena projektna dokumentacija za građevinsku dozvolu na terenu Grada Zadar, iza nekadašnjeg Marcatora.   

Svi natječaji za investicije ići će preko Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.   

Grad Zadar je spreman za akreditaciju ITU mehanizma, a Ministarstvo regionalnog razvoja čeka da i drugi gradovi stvore uvjete pa će izdavati akreditacije da lokalne jedinice mogu provoditi ITU . Jedna od njih je ustroj ITU jedinice u sklopu Odjela za EU fondove. Voditeljica te jedinice je Stefani Mikulec, doznajemo od pročelnika Erlića. Za vođenje i praćenje zadarskog ITU potrebni su sposobni i poduzetni ljudi koji se regrutiraju u toj jedinici. Za sad ih je dva i pol, a za grad veličine Zadar odobreno je zapošljavanje 7 mladih, obrazovanih i osposobljenih ljudi.