ZADAR - Zadarska odvjetnica i stečajna upraviteljica Ivanka Bosotina, uložit će žalbu Visokom trgovačkom sudu na rješenje zadarskog Trgovačkog suda kojim je ona nakon dvije i pol godine uklonjena iz vođenja stečaja Kemoplasta odlukom većinskih vjerovnika Croatia banke.

Iako je stečajna upraviteljica dovela stečaj Kemoplasta do  drugog kruga prodaje imovine za 21 milijun kuna, Ivanka Bosotina je razriješena na zahtjev većinskih vjerovnika bez obrazloženja. Sutkinja Ardena Bajlo na njihov prijedlog imenovala je Milana Barišu Obradovića za stečajnog upravitelja šest dana prije nego je Croatia banka otkupila na dražbi Kamoplast, čime bi njemu trebala pripasti  najveća naknada.

- Ovo je nešto što se ne bi smjelo događati - da netko tek dođe i u pet minuta dobije 630 tisuća kuna nagrade. To je izvan svake pameti, rekla nam je odvjetnica Bosotina koja će svoje argumente iznijeti u žalbi Višem trgovačkom sudu.

Zakonska odredba koja omogućuje većinskim vjerovnicima da skidaju i stavljaju stečajne upravitelje daje veliki prostor manipulacije, smatra zadarska stečajna upraviteljica.

U jeku USKOK-ove afere oko stečajeva, slučaj Kemoplasta otkriva kako je do smjene došlo 6 dana prije nego će doći do dražbe imovine za koju se zauzimala stečajna upraviteljica Bosotina. Ona je svojim podneskom o dražbi obavijestila Trgovački sud. No, taj podnesak nije objavljen na "eOglasnoj", kako bi se s tim upoznali i ostali vjerovnici, ističe Bosotina.

Stečajnog upravitelja Milana Barišu Obradovića izabrala je skupština vjerovnika stečajnog dužnika Kemoplast d.o.o. Poličnik na sjednici održanoj 29. kolovoza 2017. godine, a nakon što je na istoj sjednici razriješila stečajnu upraviteljicu Ivanku Bosotinu. Postupajući po odluci skupštine vjerovnika sutkinja Ardena Bajlo donijela je odluku o imenovanju Milana Bariše Obradovića za stečajnog upravitelja 30. kolovoza 2017, navodi se u službenoj informaciji koju smo dobili preko zamjenice glasnogovornice Trgovačkog suda, sutkinje Ana Markač.

- Sigurna sam da niti jedan zadarski stečajni upravitelj ne bi ovo napravio, ističe stečajna upraviteljica Ivanka Bosotina, od koje je novi stečajni upravitelj tražio da obave primopredaju prije dražbe. Obradović se, prema njenim riječima, zakonski nije ni trebao pojaviti na dražbi koja je bila pet dana kasnije, ali ispada da njemu pripada nagrada od prodaje imovine. Premda je Bosotina u sudskom registru tog dana - 5. rujna bila upisana kao stečajna upraviteljica. Sutkinja Ardena Bajlo, međutim, donijela je rješenje kojim razriješenoj stečajnoj upraviteljici pripada nagrada od 116 tisuća kuna bruto (za već unovčene pokretnine) dok posljednjim rješenjem odbija zahtjev za isplatu dodatne nagrade na račun prodane nekretnine. Po tumačenju predsjednice zadarskog suda, Ivanka Bosotina je razriješena 30. kolovoza - istog dana kada je ta odluka objavljena na "eOglasnoj" - službenom sudskom oglasniku.

Prema informaciji s Trgovačkog suda rješenje o nagradi novom stečajnom upravitelju za Kemoplast i iznosu novom stečajnom upravitelju bit će doneseni na osnovu Uredbe.
U zahtjevu za razrješenje bivše stečajne upraviteljice Ivanke Bosotine nema obrazloženja. Ona kaže kako nije bila po volji većinskim vjerovnicima Kemoplasta niti zbog toga što je prodavala tzv. priključnu struju iz pogona u Poličniku od čega je isplaćivala plaće radnicima kojima je bivši vlasnik ostao dužan pet milijuna kuna.

- Kako nad tim pogonom Croatia banka nije imala upisanu hipoteku, na jednom ročištu pokušali su osporiti prodaju struje ali je Županijsko državno odvjetništvo to odbilo. Oni su mi kao većinski vjerovnici nagovještavali smjenu a radnici pritiskali da se prodaja nastavi kako bi dobili barem koju kunu od dugovanja koje prema njima ima Kemoplast u stečaju, ispričala nam je bivša stečajna upraviteljica, koja takav sudski epilog smatra nepravednim. Ne toliko radi iznosa nagrade, već scenarija koji je izveden da bi netko odabran uzeo vrhnje s njenog dvije i pol godine mučnog vođenja stečaja Kemoplasta.