ZADAR - Nakon više od 10 godina tijekom kojih je riješena samo rasvjeta lučice Foša te pojačana svjetlost na Trgu, počet će unificirano postavljanje javne rasvjete za povijesnu jezgru grada Zadra.
U gradskoj upravi angažirali su da im studiju napravi Philips (pri kraju mandata gradonačelnika Živka Kolege) da bi posljednja prezentacija rasvjete dijela Poluotoka  bila u aranžmanu Nova Luxa  u ožujku 2015. godine.

Konzervatori su dali suglasnost na predložena rasvjetna tijela, agencija Zadra Nova osigurala je 2.7 milijuna kuna za  projekt koji se zove Modernizacija javne rasvjete - rekonstrukcija primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja.

Stoga je Gradskom vijeću upućen prijedlog da ta županijska agencija provede i javnu nabavu u vrijednosti od 1.1 milijuna kuna koliko će se potrošiti u prvoj fazi. -Izmjena rasvjetnih tijela trajat će do sezone i poslije ako to bude potrebno, najavio je pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap i nabrojao sve ulice Poluotoka koje će u prvoj fazi dobiti novu rasvjetu.

Ona će se postaviti u Širokoj ulici te u nastavku Ulici Elizabete Kotromanić, zatim u ulicama: Jurja Barakovića, Mihovila Klaića, Špire Brusine, Jadrina ulica, Braće Vranjanina, Kraljevskog Dalmatina, Šimuna Kožičića Benje, Kneza Šubića bribirskih, Ilije Smiljanića, Don Ive Prodana, Frederica Grisogone te Stube Franje Salghetti Driolija