Dodjela "Volonterske ruke", u organizaciji Volonterskog centra Zadar, danas u Kneževoj palači pokazala je veliko srce zadarskih volontera. Iako za svoj rad ne očekuju nagradu, danas su primili priznanja za svoja nesebična djela. A ona su ove godine zaista bila brojna. 

- Dok većina juri za materijalnim, postojite vi - pomažete drugima, a ne očekujete ništa zauzvrat. Zadarska županija izdvojila je i ove godine 170 tisuća kuna za rad centra, a nadam se da će u budućnosti biti i više sredstava, poručio je dožupan Šime Mršić.

Volonterski centar Zadar osnovan je 2013. godine od strane Udruge socijalnih radnika Zadar. Od početka djelovanja rad centra podupire i Grad Zadar. 

- Sve nas potičete na humanost. Vaš rad nije plaćen novcem, već osmijehom i toplinom ljudi kojima ste pomogli. Hvala vam, poručila je u ime Grada zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać. 

Dobitnik ovogodišnje nagrade za najistaknutijeg volontera je Coley Joseph McDevitt. Čim se doselio u Zadar prije nešto više od 3 godine, McDevitt je pružio volontersku ruku potrebitim sugrađanima. Volontira u Socijalnoj samoposluzi, zadarskoj podružnici Hrvatske udruge leukemija i limfomi, a pomagao je i ljudima pogođenima rujanskom poplavom u Zadru. Kada su ga predložili za ovu nagradu, bračni par poznat po humanitarnom djelovanju, Tanja i Igor Blaslov, istaknuo je da je Coley sama duša ove volonterske priče. 

U kategoriji organizatora volontiranja nagrada je pripala Udruzi Moje Posedarje. Udruga, koja broji 30 članova, bavi se promicanjem očuvanja prirodne i kulturne baštine svog kraja, organizacijom i prikupljanjem humanitarne pomoći, promicanjem međugeneracijske solidarnosti i volontiranja. 

Ove godine bilo je nomirano ukupno 18 volontera. Svi oni dobili su zahvalnice za svoj hvalevrijedan rad. 

Nomirani volonteri su: Gorana Patrk za svakodnevnu pomoć u obavljanje pomoćnih poslova u Domu za odrasle osobe Sv. Frane i dostavi obroka starijim i nemoćnim sugrađanima na Poluotoku; Iva Jakšić za iskazanu empatiju, emocionalnu podrušku te pružanje praktičnih infomacija žrtavama i svjedocima Županijskog suda u Zadru; Marin Pranjić, Milivoj Tičak, Robert Smojver, Nikola Perić i Ivica Radonić za svakodnevnu brigu o terapijskim konjima u Domu za odrasle osobe Zemunik; Andrija Jurčević za dugotrajni angažman u različitim volonterskim akcijama i programima, Miljenko Lisica za uključivanje djece iz Udruge za down sindrom Zadarske županije u rad svog Taekwondo kluba Zadar; Marija Kostić za uljepšavanje svakodnevnice korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Zadar što uključuje čitanje poezije i proze, Igris Smrkinić za izvanredan individualni i grupni rad s korisnicima Centra za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov unutar radno-okupacijskih aktivnosti; te Ivan Ražov i Šime Šokota za velikodušno pružanje pomoći obiteljima pogođenima poplavom 11. rujna.

Zahvalnice kao organizatori volontiranja dobili su i Eko Zadar za aktivno sudjelovanje u raznim volonterskim akcijama s naglaskom na ekologiju, Stolnoteniski klub Pag za organiziranje sportskih natjecanja s ciljem okupljanja djece i mladeži, te Humanitarna udruga Put za prikupljanje humanitarne pomoći za bolesne i ljude u potrebi. 

Zahvalnicu za pomoć u organizaciji dodjele u Kneževoj palači dobila je i Prirodoslovna - grafička škola Zadar, te mladi duo DAH iza kojeg stoje Dorijan Dukić i Mateo Horvat koji su svojim nastupom u Kneževoj palači oduševili sve prisutne. Osim pjesme, bilo je tu i plesa, a ponajviše emocija. Kako je bilo - pogledajte u fotogaleriji našeg Marka Dimića!