Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije obilježila je danas u Arsenalu Međunarodni dan invalida. S članovima Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar družili su se župan Božidar Longin, gradski pročelnici, predstavnici PU zadarske...

Župan Longin rekao je kako Zadarska županija financijski pomaže rad nekoliko udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom, a financirana je i prilagodba nekih ustanova, osobito škola, kao i Kazališta lutaka, u skladu sa standardima pristupačnosti. Također, i u samoj Županiji zaposlili su nekoliko osoba s invaliditetom koje vrlo uspješno i motivirano obavljaju svoj posao.

- Naš primjer trebale bi slijediti i sve ostale institucije, i to ne samo one koje imaju zakonsku obvezu, jer pružiti osobi s invaliditetom mogućnost da ravnopravno sudjeluje u životu našeg društva znači prije svega pomoći joj da ojača svoje samopoštovanje postajući djelatnim, a ne pasivnim dijelom društva. Županija na sve načine pokušava pomoći, no znam da to nije dovoljno jer su pomaci, gledani vašim očima, i premali i prespori. Iskreno vjerujem da će se u budućnosti to promijeniti, rekao je Longin.

Kako bismo otklonili niz problema i ograničenja s kojima se susrećete, a prije svega kako bismo vam pomogli da se uključite u tržište rada, svi se moramo dodatno angažirati, poručio je župan.

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Mario Pešut najavio je nabavku još jednog kombi-vozila za potrebe invalida, što je dočekano s odobravanjem svih članova.

U krug potpisnika Povelje prijateljstva s UTI-jem danas je, nakon OŠ Zadarski otoci i Gimnazije "Vladimira Nazora", ušao i Srednjoškolski đački dom. Uime ravnatelja Doma Ivana Đule Povelju je potpisao stručni suradnik Rade Zrilić.