U utorak, 5. prosinca, obilježava se Međunarodni dan volontera.

Slijedom toga, Volonterski centar Zadar dodjeljuje županijske nagrade „Volonterska ruka" kako bi se na lokalnoj razini, prepoznalo i nagradilo pojedince i organizacije koji su se svojim volonterskim angažmanom istaknuli u zajednici. Na taj se način pridonosi razvoju i promociji volonterstva - vrednovanjem i poticanjem budućeg volonterskog angažmana.

Dodjela nagrada će se održati 05. prosinca 2017. u Kneževoj palači, u 13:00 sati.

Nagradu „Volonterska ruka" dodjeljuje se u dvije kategorije: za najistaknutijeg volontera i najistaknutiju organizaciju, osmislili su i izradili volonterski, učenici zadarske srednje Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn kojima zahvaljujemo. Odluku o dobitnicima nagrade donosi Partnersko vijeće pri Volonterskom centru Zadar, sastavljeno od članova iz javnog sektora kao i iz organizacija civilnog društva.

Volonterski centar se ovim putem želi upoznati s radom volontera i organizacija koje organiziraju volontiranje na području naše županije, ali ujedno i potaknuti razvoj novih volonterskih akcija i programa. Vrednovanjem doprinosa pojedinca i organizacija doprinosi se afirmaciji volonterstva.

Svečanost dodjela nagrade „Volonterska ruka" odvija se u sklopu projekta „Volonterska šuma - Umrežavanje i podrška organizatorima volontiranja za održivi razvoj volonterstva", a koji je financiran u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt se provodi u partnerstvu Udruge za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko-Zadar", kao nositelja projekta te Srednje škole Obrovac, Udruge socijalnih radnika Zadar - Volonterskog centra Zadar, Ekološke udruge Zrmanja i Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA-e.

Cilj projekta je povećanje broja kvalitetnih i održivih volonterskih programa i programa školskog volontiranja i odgoja za volontiranje u slabije razvijenim dijelovima Zadarske županije.

Ovim putem Volonterski centar poziva sve volontere da im se pridruže na svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana volontera.