Općinski sud u Zadru donio je presudu kojom mladić iz Pridrage i njegovi roditelji moraju isplatiti ukupno 11.512,05 kuna svom sumještaninu koji je tijekom tučnjave 2007. godine ispao kroz stražnje vjetrobransko staklo autobusa u vožnji na prometnicu i pri tom zadobio teške tjelesne ozljede.

Na liniji Zadar - Pridraga u autobusu Liburnije kojim putuju školska djeca u prosincu prije 10 godina došlo je do naguravanja između, tada, 16-godišnjaka i 17-godišnjaka, učenika srednje škole u Zadru. 17-godišnjak je ustao sa sjedala na kojem je sjedio, prišao 16-godišnjaku na stražnjem sjedalu autobusa te ga snažno udario u predjelu prsa nakon čega je 16-godišnjak ustao sa sjedala i popeo se na isto, okrenut leđima prema stražnjem vjetrobranskom staklu autobusa. U tom trenutku od 17-godišnjaka je zadobio još jedan udarac u predjelu prsa uslijed kojeg je udario u zadnje vjetrobransko staklo koje je potom ispalo iz ležišta, a on je kroz nastali otvor ispao na cestu.

Odmah je prevezen u Opću bolnicu Zadar gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede u vidu prijeloma nadlaktične kosti, podlaktice, kosti desnog stopala i pete. Sljedećeg dana podvrgnut je operacijskom zahvatu, a idućih godinu dana išao je na fizikalnu terapiju i redovite kontrolne preglede. Ovaj je slučaj tada izazvao pozornost i nacionalnih medija.

Kako je tuženik tada, isto kao i tužitelj, bio maloljetan, na sudu su završili i njegovi roditelji. Danas 26-godišnjak tražio je od njih oko 50 tisuća kuna, kao odštetu na ime materijalne štete za tuđu pomoć i njegu te nematerijalne štete u vidu pretprljenog straha i boli zbog smanjene fizičke aktivnosti. Postupak je na zadarskom Općinskom sudu pokrenuo još 2010. godine. 

Analizirajući i ocjenjujući sve svjedočke iskaze sud je utvrdio da je tužitelj doprinio nastanku štetnog događaja na način da je provocirao tuženika za vrijeme vožnje autobusom gađajući ga papirićima kao i ostale putnike. Također, utvrđeno je da mu je za ovaj slučaj iz osiguranja već isplaćeno 18 560 kn.

U odnosu na ukupno smanjenje općeživotne aktivnosti, sudski vještak je naveo da ono iznosi 8% zbog smanjenih kretnji u desnom ramenu i desnom ručnom zglobu. - Ovakve posljedice mogu kod određenih kretnji ograničiti aktivnost tužitelja, ali ne utječu bitno na njegov profesionalni rad, radi se o mladoj osobi koja je dobro kompenzirala navedene kretnje, može se baviti sportom i tjelesnim naporom, istaknuo je. Također, sud je utvrdio da predmetna nezgoda na tužitelja nije ostavila trajne psihičke posljedice niti isti ima ikakve psihičke probleme. Stoga je djelomično prihvatio njegov zahtjev za odštetom te 27-godišnjaku i njegovim roditeljima presudom naložio isplatu od 11 tisuća kuna.