ZADAR - Ravnateljstvo zadarske bolnice dobilo je iz Hrvatskih cesta najavu kako će 15. studenog početi radovi na Ulici Nikole Šubića Zrinskog, koja prolazi između Bolnice i Poliklinike. 

- Još ništa od radova koji su, prema najavi koju smo dobili iz Hrvatskih cesta, mogli početi i prije rješenja upravnog postupka oko otkupa zemljišta u Uredu državne uprave u Zadru, kazao nam je ravnatelj bolnice Željko Čulina.   

Ta je ulica, kao što smo već pisali, najsporniji dio projekta uređenja državnih cesta u Zadru. U Hrvatskim cestama su nam, na naš upit, prošlog mjeseca potvrdili kako još nisu riješili imovinske pravne odnose. Oni su problematični upravo uz tu cestu koja postaje četverotračna a trebala bi završiti novim semaforiziranim raskrižjem umjesto rotora na Ravnicama.

Gradonačelnik Branko Dukić potvrdio nam je kako se pregovora s investitorima - Hrvatskim cestama, koje su i do sada udovoljavale željama Grada Zadra, da rotor ostane dok se jednog dana ne izgradi javna garaža na Ravnicama. Ali koji su razlozi struke za četverotračnu cestu između Bolnice i Poliklinike, to javnosti nije poznato. 

U Zadru jedino Bulevar kao ulaz u Grad ima četiri trake te nategnuta zaobilaznica Jadranske ceste. U doba gradonačelnika Živka Kolege i Put Dikla se želio pretvoriti u četverotračnu prometnicu a od tada se nije riješilo ni plavljanje te gradske ulice. Gradonačelnik Dukić drži da je bolje da je cesta šira pa se može na njoj napraviti i biciklistička staza.

Hrvatske ceste da bi se napravila tako široka cesta moraju otkupiti zemljište kako od Bolnice, tako od vlasnika kuća s druge strane ulice. Pri tom im moraju osigurati pristup i uvjete koji se traže. U prvom redu zaštitu od buke koja se očekuje kad to postane autocesta usred Grada.

- Dogovoreno je kako će oni srušiti postojeći i izgraditi novi zid. Moraju podići propisanu zaštitu od buke za Odjel ORL jer će novi zid doći do same zgrade Ginekologije. Za sve to mi imamo projekt kao i za izmještanje elektro kablova, izgradnje još jednog mjesta za infektivni otpada, navodi ravnatelj Čulina.

Bolnički krug će se smanjiti, a kolika će biti četverotračna Ulica Nikola Šubića Zrinskog, znat će se dogodine.