ZADAR- Načelnik općine Vir Kristijan Kapović sazvao je konferenciju za novinare kako bi osporio zakonitost izdane građevinske dozvole za gradnju prve benzinske postaje na Viru.

Investitor su Tri Bartola, koji su prema navodima načelnika Kapovića, jeftino kupili zemljište od 3 600 matara četvornih uz državnu cestu. Oni su platili kvadrat niti 10 eura na Viru, gdje je trgovački lanac Tommy platio 300 eura po metru četvornom. - Cota ga je svojim potpisom pretvorila u nešto što vrijedi osam milijuna kuna, ali porez je plaćen na 250 000 kuna, istaknuo je Kapović.  Dodao je kako je  tvrtki Tri Bartola građevinska dozvola za benzinsku digla vrijednost tog zemljišta a da su oni time utajili pola milijuna kuna poreza Općini i Državi.

- U ovom slučaju prekršena su tri zakona i Prostorni plan općine Vir. Tužit ćemo svoju Županiju. Ovo je za teški zatvor. Vir je općina u kojoj su glasači dali najveću potporu sadašnjem županijskom vodstvu. Pozivam župana Longina da raščisti kaljužu u Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje, kazao je vidno ljutit načelnik.

Kapović je imenom i prezimenom prozvao pomoćnicu županijskog pročelnika za graditeljstvo Ivanu Cotu jer je izdala dozvolu mimo Prostornog plana općine Vir. - Prema važećem PP Vira benzinska postaje ne može se graditi u obuhvatu ceste pa bila ona i državna izvan građevinskog područja, tvrde u općini Vir.

- Mi smo kao općina pozvani da tumačimo PP Vira. Neka služba nas uči što smo mi mislili u Prostornom planu koji je donesen još 2004. godina, od kada su takvi investitori imali pravo graditi benzinsku, ali u građevinskoj zoni Vira.  Osim toga na toj je lokaciji i Planom zaštićeni autohtoni pejzaž a sporna čestica nalazi se u zaštićenom obalnom pojasu, naveo je načelnik Vira. Njih je potkrijepila i nadležna pročelnica Paula Žepina koja je ustvrdila kako je Općina Vir bila izuzeta iz postupka izdavanja građevinske dozvole i kako ih nisu htjeli primiti tadašnji pročelnik Željko Letinić i pomoćnica Cota.

Dozvola je postala pravomoćna prije dva dana. Pročelnica Katarina Radović najavila je pravne postupke - tražit će poništenje dozvole te nadzor od nadležnog ministarstva. Već 9. studenog pokrenuli su upravni spor jer im je onemogućeno sudjelovanje u postupku, dok će na Općinskom sudu podići tužbu zbog nanesene im materijalne štete, odnosno utaje poreza - budući da je zemljište plaćeno daleko manje od tržišne cijene.
Na novinarsko pitanje gdje se može graditi benzinska postaja na Viru, načelnik Kapović je naveo kako može i u središtu mjesta gdje im je odobrena gradnja luke pa može biti benzinska postaja u funkciji javnog pomorskog prometa.

Kapović je potvrdio da je pet minuta prije „presice" dobio poziv župana Božidara Longina za sastanak. Načelnik Vira na konferenciji za novinare najavio je kako će njegove komunalne službe fizički spriječiti ako se pokuša raditi po nezakonito izdanoj dozvoli. Preporučio bi im da na tom zemljištu zasade 100 maslina, mi ćemo im  još dati i poticaj, bio je ironičan Kristijan Kapović