Župan Božidar Longin prezentirao je na današnjem kolegiju nacrt prijedloga o prihvaćanju godišnjeg rada upravnih tijela Zadarske županije za sljedeću godinu. U sklopu točke dnevnog reda, koja će potvrdu tražiti na Županijskoj skupštini, Longin se dotaknuo gotovo svih aktualnih te najavio neke nove projekte, ideje i želje.  

Iz Zagreba se jučer vratio s dobrim vijestima.

- Ministar Tomislav Tolušić sljedeći će petak stići u Zadar i doznačiti određena sredstva za sanaciju šteta od poplava. Također, idu i infrastrukturni projekti za ribarske luke Gaženica, Lamjana i Biograd, naveo je Longin.

Razvoj poduzetništva, sustava navodnjavanja, proširenje piste Zračne luke Zadar, međunarodna ulaganja, završetak CGO Biljane Donje i sufinanciranje boravka starijih osoba u privatnim domovima, bili su samo dio njegovog izlaganja. 

Istaknuo je kako je u pripremi prometna strategija na kojoj su angažirani brojni stručnjaci. Prezentacija će biti gotova za 10-ak dana, a cilj ju je prezentirati Vladi, naglasio je Longin.

Također, dodao je kako će se početkom sljedećeg tjedna održati javno predstavljanje Županijske razvojne strategije do 2020. koja će biti među točkama sljedeće sjednice Županijske skupštine, sazvane za 12. prosinca. 

Kao jednu od želja u razvoju Zadra i županije istaknuo je povratak srednjih škola u centar grada.

- S gradonačelnikom Brankom Dukićem vode se razgovori o srednjim školama i njihovom vraćanju na Poluotok. Grad su ljudi. Moja definicija grada je mjesto u jezgri kojeg se čuju školska zvona. Pokušavamo naći rješenja koja će dovesti do toga - na Poluotok vratiti Glazbenu školu, obnoviti staru Tehničku školu i smjestiti Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Bilo bi dobro imati centralnu gimnaziju koja će biti nosilac obrazovanja i sinonim grada, rekao je Longin. 

- Sve su to projekti i ideje na kojima ili radimo ili ćemo raditi. Uvijek je tu problem nedostatak sredstva, ali mi ćemo se potruditi ostvariti ih kroz EU fondove ili aktiviranjem gospodarske imovine, poručio je.

Župan je izrazio i nezadovoljstvo što predstavnike Županije nitko nije pozvao na razgovor s predstavnicima Agencije za obalni i linijski pomorski promet i Jadrolinije, održan jučer u gradskoj upravi. 

- Jadrolinija prema Zadru ima maćehinski odnos, poželio sam vidjeti tog direktora i porazgovarati s njim, no nije se javio. Agencija također zasjeda u Zadru, zove načelnike, a Županiju nitko ne zove. Jako lijepo. Ja vam kažem sada - u našem se dvorištu nitko tako neće ponašati. Prvo, odnose se maćehinski prema Zadru, Jadrolinija nam je ponovno uskratila vezu s Anconom. Svi nas se dive dokle smo došli s infrastrukturom, a nemamo tu važnu liniju. I onda iz medija saznam za sastanak. Kako se to ponašaju? Ja to neću dopustiti. Zvao sam Ministarstvo i zvat ću sve dok to ne riješimo, poručio je Longin.