Kao jedina osnovna škola Zadarske županije za djecu s teškoćama u razvoju, Osnovna škola Voštarnica prikuplja sredstva za daljnje osuvremenjivanje programa i metoda rada s učenicima organiziranjem gala Donatorske večere, u srijedu 29. studenoga 2017. u 19:30, u restoranu Harbor Cookhouse & Club, uz nastup poznate violončelistice Ane Rucner, aukciju slika i nagradnu tombolu.

- Namjera nam je prikupljenim donacijama uskladiti se s najuspješnijim sličnim ustanovama u Republici Hrvatskoj i u svijetu, uvođenjem novih terapija, metoda i pristupa, neophodnih u radu s ovom najosjetljivijom skupinom djece te ovom akcijom još jednom upozoriti na važnost dovršenja centra Mocire. Porast broja učenika s većim teškoćama u razvoju, kao i promjene u strukturi njihovih teškoća, uočljivi posljednjih godina u našoj Školi, zahtijevaju prilagodbu rada s naše strane, ostoče ravnateljica Irena Dukić.

Djeci treba škola koja će im osigurati primjeren rast i razvoj, sretan sadašnji i budući život, poručuje ona.

- Ovom akcijom i događajem mobilizirali smo grad i županiju da nam daju pomoć i podršku. Cilj je da budemo škola po mjeri naših učenika, a ne da učenici budu po mjeri škole! Sve se dogodi i pokrene zbog emocije pa su tako i donatori prepoznali naš poziv za podršku. Podržali su nas donatori iz raznih segmenata društva od lokalne i regionalne uprave i samouprave do velikih tvrtki na razini države, srednjih i malih poduzeća, javnih ustanova, klubova te umjetnika. Cilj ovog događaja je i skretanje pozornosti na nas, da nas se ne zaboravi. Jednako važna za nas, kao i prikupljeni novac, je podrška zajednice. Podržavamo trend integracije, ali i učenici koji nisu integrirani imaju pravo na kvalitetno obrazovanje.

Škola djeluje u Zadru već 40 godina i po prvi puta broji gotovo 100 učenika, znatno veći broj nego li ranijih godina. Točnije, u posljednjih 14 godina broj učenika u Školi se udvostručio te se u potpunosti promijenila struktura učenika u odnosu na vrste teškoća, a time i sam profil Škole, u koju su se u njenim počecima upisivali samo učenici s lakim teškoćama, nakon čega su većinom nastavljali redovno strukovno školovanje.

- Danas imamo, od ukupno 91 učenika, čak 32 učenika s poremećajem iz autističnog spektra, kao i 11 učenika s lakom, 56 učenika s umjerenom, 17 učenika s težom i 7 učenika s teškom intelektualnom teškoćom. Od ukupno 91 učenika imamo 17 učenika s višestrukim teškoćama, od koji je 11 tjelesnih invalida, od kojih je 8 u invalidskim kolicima, a od njih su 2 potpuno nepokretna, ističe Dukić.

Način na koji planiraju školu programski poboljšati prema najsuvremenijim svjetskim i hrvatskim smjernicama i dosezima, jest implementacijom nužno potrebnih suvremenih programa, terapija i metoda koje se jako uspješno koriste u sličnim ustanovama kod nas u Hrvatskoj i u svijetu, primjerice: PECS, TEACCH, Terapija senzorne integracije, ABA, DSP, Floor time, AAC, Marte Meo, Handle therapy, Doman-Delacato, Listening, SCERTS...

Na poziv za donaciju odazvalo se 56 donatora. Zvijezda programa Donatorske večere bit će poznata hrvatska violončelistica Ana Rucner koja je posebno sretna i uzbuđena što će nastupati za učenike.Program će voditi i unijeti mu potrebnu dinamiku, zanimljivost, šarm i britkost poznata zadarska glumica Tamara Šoletić. U programu je i stand up nastup poznate glumice Arijane Čulina, a ugodnu klupsku atmosferu osigurat će zadarski sastav Jet Set Band.

U sklopu programa bit će aukcija 19 likovnih radova i to 11 od zadarskih slikara Mate Ljubičića, Adama Marušića, Josipa Zankija, Silvijane Dražović, Zorana Debelića, Ane Kolege, Dragana Jelavića, Tomislava Košte, Miće Jakelića s učenicima, Borisa Žuže, Marijane Jakelić, te Dijane Jurin Marić iz Splita, Ante Grčića iz Trogira, Tihomira Ivančana iz Rijeke, Stipe Zoroje i Adina Hebiba iz Bosne i Hercegovine te Mire Ličen Krmpotić iz Slovenije. Slike su nastale na nekoj od 11 Likovnih kolonija koliko ih je od 2007. do danas održano u školi, a nekoliko slika su slikari poklonili za ovu aukciju.

Zadnja točka programa bit će Nagradna tombola na kojoj će svi sudionici dobiti lijepe poklone za uspomenu u vidu suvenira iz Arheološkog muzeja, Muzeja antičkog stakla, zadarskih suvenirnica, keramičkih radova Učeničke zadruge Mocire OŠ Voštarnica-Zadar, a sretnici koje posluži fortuna dobit će vrijedne likovne radove nastale na Likovnim kolonijama u OŠ Voštarnica-Zadar.