Novo predavanje u organizaciji Hrvatskog geografskog društva Zadar priređuje se u srijedu, 29.11.2017. s početkom u 18 sati. U Sveučilišnoj knjižnici, (u Novom kampusu),  Ratko Rušev, profesor povijesti iz Klasične gimnazije Ivana Pavla II. održat će zanimljivu prezentaciju Ukrajina - očima Dalmatinca inspiriranu nedavnim posjetom ovoj najvećoj europskoj državi.

Uz povijesne, demografske, političke, sociološke i kulturne aspekte poseban fokus stavljen je na posljednjih 10 turbulentnih godina političkih previranja u Ukrajini. Većina prezentacije osmišljena je u obliku putopisa od Zagreba do Kijeva s mnoštvo fotografija koje prikazuju samo putovanje te gospodarske, sociološke i kulturološke karakteristike glavnog grada s brojnim anegdotama s putovanja.

Ukrajina očima Dalmatinca je predavanje u obliku prezentacije predviđena za profesore i studente geografije i povijesti te učenike srednjih i osnovnih škola. Predavanje opisuje geografske, povijesne, demografske, političke, sociološke i kulturne aspekte države Ukrajine s posebnim osvrtom na grad Kijev.

Država Ukrajina jedna je od najvećih u Europi, te po svojoj bliskoj prošlosti, unazad 20ak godina, ima vrlo sličan put i vrlo slične probleme kao i Hrvatska. Predavanje o Ukrajini nudi osnovne podatke o političkom uređenju države, reljefu, klimi i stanovništvu države s posebnim osvrtom na trenutne demografske probleme koji su i lošiji od aktualnih hrvatskih demografskih problema.

U političkom smislu, posebno se ističe posljednjih 10 turbulentnih godina političkih previranja u Ukrajini. Predavanje nudi kratki osvrt na borbe za vlast između proruskih i proeuropskih političkih čelnika s naglaskom na događanja na Majdanu (Trg nezavisnosti) te rat u kojem se bori ukrajinska vojska protiv proruskih separatista.
Ostatak predavanja napravljen je u stilu putopisa od Zagreba do Kijeva s mnogo fotografija koje prikazuju sam tijek putovanja, te kulturni, vjerski, sociološki i gospodarski opis Kijeva danas. Pri tom se posebni naglasak daje na povijesni razvoj grada Kijeva uz neizostavni utjecaj pravoslavne crkve te kulturne znamenitosti grada kao što su brojni spomenici i muzeji. U predavanju se također ističu i ukrajinski običaji, prehrana, školski sustav te svakodnevni život.