Vlasnici hotela i ugostiteljskih objekata ove su se sezone našli pred kolapsom jer nisu mogli pronaći dovoljno radne snage za poslove koji su u turizmu najpotrebniji. Vrhunskog kuhara odavno je teško naći, no od ove godine bilo je manjka konobara, sobarica, pomoćnih radnika u kuhinji...

Neki od njih stoga su već sada počeli pripremama sljedeću sezonu. Djelatnici Falkensteiner Hotelsa i Residencesa iz Zadra sljedećeg će tjedna prezentaciju vezanu za sezonsko zapošljavanje djelatnika u narednoj sezoni održati u - Grudama!

- Pozivamo sve zainteresirane osobe, bez obzira na stručnu spremu, ako žele da nazoče ovoj prezentaciji i informiraju se o uvjetima zapošljavanja, stoji u pozivu za prezentaciju u tamošnjem kinu.

Odlazak u susjednu BiH po kadrove do sada je bila praksa uglavnom građevinskih firmi, no u zemlji koja i dalje ima veliki broj nezaposlenih u sezoni posao u Hrvatskoj, uz nešto veće plaće od tamošnjih, sada se čini kao dobra prilika. Hoće li i drugi ugostitelji posegnuti za ovim korakom upitali smo potpredsjednika Hrvatske obrtničke komore Stipu Kneževića.

- Činjenica je da je prošla sezona pokazala kako takvih kadrova jako nedostaje, a jedan od razloga je i iseljavanje Slavonije, koja je do sada bila bazen iz kojeg smo crpili sezonske radnike. Tražili smo na nedavnom Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore da se omogući prekvalifikacija radnika koji čekaju na Zavodu. To često nisu poslovi koji se ne bi mogli savladati ako ih mjesec dana ranije primimo. Baš danas imamo u Zavodu za zapošljavanje jedan panel o radnoj snazi, vidjet ćemo spominje li se mogućnost "uvoza" radne snage iz BiH. Prednost je zasigurno što nema jezične barijere, govori Knežević.

Inače, Hrvatska i Bosna i Hercegovina nemaju sporazum o sezonskom zapošljavanju, te su tek ovog mjeseca pregovore najavili hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović. Takvim sporazumom, ističu, jamčila bi se socijalna sigurnost i spriječio rad na crno. Za poslove u turizmu poslodavci najčešće traže kandidate koji imaju u prosjeku dvije i više godina radnog iskustva.

Treba napomenuti kako Falkensteiner vjerojatno cilja i na hrvatske državljane s kojima ne bi bilo problema oko zapošljavanja. Puno žitelja i drugih pograničnih mjesta ima uredno registrirane adrese u Vrgorcu, Imotskom, Zagrebu... te ih ništa ne priječi da potpuno legalno rade u Hrvatskoj.