ZADAR - Tvrtka Velekem sa sjedištem u Sesvetama ugovorit će s Gradom Zadrom kupnju terena na Bilom brigu za 2.4 milijuna kuna. Ugovor se priprema, potvrdio nam je pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom Tomislav Korona koji je odobrenje za natječaj trebao tražiti od Gradskog vijeća jer se radi o vrijednosti većoj od milijun kuna. 

Velekem je dao najveću ponudu na natječaju Grada Zadra na koji su primljene tri ponude. U odnosu na početnu cijenu od 150 eura za 1 409 metara četvornih, Velekem je licitirao s 233 eura po metru četvornom. Ponudu je dao i jedan od njihovih dobavljača - tvrtka Chromos Svjetlost iz Lužana sa 193 eura, a dok je Šime Ivanac iz Ljupča dao je najnižu ponudu, u iznosu od 158 eura/m2

Direktor Velekema, Zdravko Šarić, zadarskoj javnosti poznatiji kao čelnik zadarskog HSS-a, odnosno potpredsjednik te stranke u kojoj odavno više nije član, rekao nam je kako oni nisu bili ti koji su poslali pismo namjere za kupnju tog zemljišta. 

- Velekem je najveći proizvođač materijala u završnoj fazi građenja i gledali smo na području istočnog dijela Zadra terene kao poslovnu priliku. Ovaj teren na Bilom brigu nalazi se na vrlo atraktivnoj lokaciji, ali još nismo odlučili što ćemo s njim. U svakom slučaju bit će to u skladu s uvjetima prostornog plana Grada Zadra, kazao je Šarić. 

U Gradu Zadru pripremaju kupoprodajni ugovor i očekuju da bi im taj, do sad zapušten teren donio još i prihod od komunalnog doprinosa. Prema važećem PP Grada Zadra radi se o zoni na kojoj je moguća stambeno - poslovna gradnja.   

Te tri parcele Grad Zadar, prema neslužbenim informacijama, nije ni imao u svom portfelju dok se za njega nisu zainteresirali vlasnici Mercatora koji su tamo podigli trgovački centar. Slovenci su imali namjeru od Grada otkupiti tu parcelu i na njoj izgraditi stanove.

Velekem, koji odavno ima skladište na Novom Bokanjcu, prema riječima Šarića, nema namjeru seliti ga na teren koji će uskoro biti u njihovom vlasništvu. Za buduću gradnju investitor mora preko Grada Zadra izraditi Urbanistički plan uređenja, rekli su nam u Odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje.